Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

ARTIKKELI: Onnistumisen kokemukset herättävät motivaation

Reippaat ja Raikkaat keksii viikoittain jotain uutta liikuntaa

Nuorten Kasvuyhteisö Aura on Espoossa sijaitseva kuntoutusta ja hoitoa tarjoava sijaishuollon erityisyksikkö. Aura on vahvasti resursoitu 7-paikkainen erityisyksikkö yli 12-vuotiaille nuorille, joilla on mahdollisesti masennus-, ahdistuneisuus-, tai neuropsykiatrisia häiriöitä. Auran toimintaperiaatteissa korostuu kodinomaisuus sekä nuorten yksilöllinen hoito. Työntekijät ovat sosiaali-, sekä terveydenhuoltoalan ammattilaisia ja heidän työhistoriasta löytyy kokemusta hoito-, mielenterveys-, päihde-, sekä lastensuojeluntyöstä.

Riikka Lehto on koulutustaustaltaan lähihoitaja, sosionomi, Silta-ohjaaja sekä ryhmäliikuntaohjaaja. Aurassa työskentelyn Riikka aloitti vuonna 2013. Riikka on lapsesta asti harrastanut musiikkia ja liikuntaa aktiivisesti. Toiminnallisuus ja harrastaminen on ollut Riikan elämässä aina vahvasti mukana. Riikan lempiharrastuksia ovat viulunsoitto, hiihto, juoksu ja käsityöt.

– Olen saanut harrastamisesta paljon henkistä ja fyysistä rikkautta sekä kokemuksia omaan elämääni. Aina tekeminen ei ole ollut mieluisaa, ja joskus ärsytti harjoitella viululäksyjä tai mennä treeneihin. Kuitenkin koen, että harrastusten kautta olen oppinut paljon taitoja elämääni, kuten kärsivällisyyttä, tavoitteellisuutta sekä vastuuta.

Toiminnallinen työote on Riikan luonteelle hyvin luontainen ja ominainen työväline, ja hän on käyttänyt sitä työvälineenä useamman vuoden ajan. Toiminnallinen työote pitää sisällään liikunnalliset toiminnot, sekä sen voi liittää kaikkeen arjen tekemiseen. Esimerkiksi kauppaan voi kävellä auton käyttämisen sijasta tai kesällä voi lähteä pyörällä uimarannalle tai lähikahvilaan. Tämä vaatii aikuiselta tietynlaista asennetta ja hieman vaivannäköä.

– Haluan antaa nuorille erilaisia kokemuksia ja toivon, että he saisivat onnistumisen kokemuksia tekemisen kautta. Välillä nuorten voi olla vaikea lähteä toimintaan mukaan. Kuitenkin lähes aina toiminnan aikana, ja sen jälkeen nuoret ovat hyväntuulisia. Uskon myös, että valmiiksi suunniteltuun toimintaan on helpompi lähteä mukaan, esimerkiksi masentuneen nuoren saattaa olla hankala itse ideoida sitä mikä tekeminen voisi olla kivaa. Tavoitteellinen tilanne on se, että nuoret saataisiin motivoitua suunnittelemaan myös itse toimintaa.”

Tammikuussa 2018 Riikka aloitti Aurassa toiminnallisen ryhmän ”Reippaat ja Raikkaat” ohjaamisen. Ryhmän tavoitteena on päästä viikoittain tekemään jotain liikkumiseen liittyvää. Ryhmään osallistuminen on vapaaehtoista. Ideana on toteuttaa matalankynnyksen toimintaa, johon kuka tahansa nuori voi osallistua. Myös aktiviteetit ovat pääosin maksuttomia tai vähäkustanteista toimintaa. Tavoitteena on motivoida nuoria liikkumiseen ja tuoda heille myös kokemuksia toiminnasta jota voisivat tehdä vapaa-ajalla kavereiden tai muiden aikuisten kanssa. Keväällä on tarkoitus järjestää isompi retki, johon ryhmään sitoutuneet nuoret pääsevät osallistumaan.

”Koen, että aikuisen omalla asenteella ja esimerkillä on suuri vaikutus siihen, miten nuoret motivoituvat tekemiseen. Tähän mennessä ”Reippaat ja raikkaat” ovat käyneet uimassa, pulkkamäessä ja Korkeasaaressa. Mielestäni toiminnallisuuteen tukevan ryhmän perustaminen saattaa motivoida nuoria osallistumaan tekemiseen paremmin, kuin että silloin tällöin tekisimme samoja asioita yhdessä. Ryhmä itsessään on herättänyt jo kyselyitä ja mielenkiintoa nuorten keskuudessa.”