Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Tukiperheeksi

Tukiperheenä toimiminen antaa konkreettisen mahdollisuuden auttaa lasta ja hänen perhettään. Tukiperheen tärkein tehtävä on tarjota lapselle tavallista, turvallista arkea ja huolenpitoa. Lapset viettävät tukiperheessä yleisimmin viikonlopun kerran kuukaudessa. Toiset tukiperheet toimivat myös perhehoitoon tai laitokseen sijoitettujen lasten lomaperheinä tai lyhytaikaisina perhehoitajina eli ns. kriisiperheinä.

Tukiperheitä ilahduttaa ja kannustaa se, kun he huomaavat lapsen luottamuksen heräävän ja vuorovaikutuksen kehittyvän. Jos tukiperheellä on omia lapsia, tukiperhetoiminta voi luoda uusia, pitkiäkin ystävyyssuhteita lasten välille. Toisaalta tukiperheenä toimiminen auttaa perheen omia lapsia ymmärtämään, että lapsia elää erilaisissa olosuhteissa ja joskus he voivat tarvita apua.

Tavallista arkea tukiperheessä

Lapselle tukiperhetoiminta antaa uusia, turvallisia ihmissuhteita ja kokemuksia. Toiset lapset lähtevät nopeasti mukaan tukiperheen omien lasten leikkeihin ja toiset lapset taas kaipaavat enemmän aikuisen läsnäoloa.

Tukiperheessä ollessaan lapset elävät mukana perheen tavallisessa arjessa. Mitään erityisiä retkiä tai muita hupeja ei tukiviikonlopuilta odoteta. Tiettyjen lasten kohdalla on jopa erityisen tärkeää, että heidän tukiperheessä ei tapahdu mitään erityistä. Se luo lapselle turvaa.

Ketkä tarvitsevat tukiperhettä?

Familarin tukiperhetoimintaan lapset tulevat yleensä joko sosiaalihuoltolain mukaisten, ennaltaehkäisevien lapsiperheiden palvelujen tai lastensuojelun avohuollon kautta. Toisinaan lapset ovat asiakkaana vammaispalveluissa. Lapsen vanhemmille ja samalla koko perheelle tukiperhetoiminta voi antaa kovasti toivotun levähdystauon arjen pyöritykseen. Tukiperhetoiminta voi auttaa esimerkiksi seuraavanlaisissa tilanteissa:

  • Perheen elämäntilanne on kuormittunut psyykkisen tai somaattisen sairauden vuoksi.
  • Vanhemman / vanhempien voimavarat ovat vähissä ja omat läheisverkostot eivät ole riittävät tukemaan tilanteessa.
  • Yksinhuoltaja vanhempi kaipaa välillä levähdystaukoa ja / tai äidin tai isän mallia lapselle, vanhemmat kaipaavat aikaa parisuhteelle tai toivovat lapselle varamummoa ja -pappaa.
  • Vanhemmilla on haasteita lapsen kasvatukseen liittyen.
  • Perheen erityislapsi vie paljon vanhempien aikaa ja huomiota ja sisarukset kaipaavat omaa aikaa vanhempien kanssa.

Millainen perhe soveltuu tukiperheeksi?

Tukiperheinä toimivat aivan tavalliset, toisiinsa nähden hyvinkin erilaiset perheet. Yksinasuvat ja pariskunnat, lapsettomat ja lapsiperheet, nuoret ja vanhat, maalla ja kaupungissa asuvat. Eläimet ovat hyvin monelle lapselle suuri ihastus ja turva, toisaalta tarvitsemme tukiperheitä myös allergisille lapsille.

Erilaisia perheitä tarvitaan, koska myös lasten tarpeet ja elämäntilanteet vaihtelevat. Tukiperheen oman elämäntilanteen tulee olla vakaa ja perheen vuorovaikutuksen ja keskinäisten suhteiden turvalliset. Perheen kodin tulee olla turvallinen lapsille. Tukiperheellä tulee olla aikaa, tilaa, kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia tuettavasta lapsesta säännöllisesti.

Familarissa on erityisen tärkeää, että jokaiselle lapselle löytyy juuri oikea tukiperhe ja että yhteistyö tukiperheen, lapsen vanhempien ja perheen vastuutyöntekijän kanssa on toimivaa. Kun lapselle etsitään tukiperhettä, otetaan huomioon sekä lapsen, vanhempien, tukiperheen että lapsen asioista vastaavan työntekijän toiveet ja näkemykset. Familarin työntekijä kulkee tukiperheen rinnalla yhteistyöhön liittyvissä asioissa osallistuen aina esimerkiksi neuvotteluihin.

Famile-valmennus

Familar tarjoaa tukiperheille Famile-valmennuksen, joka kestää ennakkovalmennuksesta siihen saakka kunnes tukiperhe lopettaa toiminnan. Familarissa tukiperheille voidaan tarjota ketterästi vankkaakin tukea tukisuhteen onnistumisen ja pysyvyyden varmistamiseksi.

Tukisuhteen alettua jokaisella tukiperheellä on Familarissa oma vastuutyöntekijä. Lisäksi tukiperheiden käytössä on ympärivuorokautinen päivystys tukivierailujen aikana. Tukiperheelle tarjotaan perhekohtaisen tuen lisäksi lisäkoulutusta ja vertaistukea. Tukiperheelle maksetaan tukivierailusta palkkio, kulukorvaus sekä mahdollisesti matkakorvaukset.

Kokemuksia tukiperheenä toimimisesta

”Ollaan oltu positiivisesti yllättyneitä, miten vahvasti Familarilta saa tukea tarvittaessa ja aikaa löytyy esimerkiksi puhelinkeskusteluihin.”

Tukiperheiden motivaatiosta kertoo se, että monet jatkavat tukiperheinä uudelle lapselle, kun edellinen suhde päättyy. Tukiperheenä toimimisesta muodostuukin monille mieluisa elämäntapa. Toiset innostuvat tukiperhetoiminnan kautta lähtemään jopa pitkäaikaisiksi perhehoitajiksi.

Kiitos, että olet kiinnostunut tukiperhetoiminnasta, joka antaa paljon sekä lapselle, tämän vanhemmille että tukiperheelle!

Mikäli haluat kuulla vielä lisää Familarin tukiperheenä toimimisesta, täytä yhteydenottolomake niin me olemme yhteydessä sinuun.

Familarin arkeen on kiva ja helppo käydä kurkkaamassa Facebookissa ja Instagramissa.