Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Omavalvonnan seurantahavainnot ja kehittämistoimenpiteet Q1/2024

Tiedotamme ulkoisesti neljä kertaa vuodessa omavalvonnan seurantahavainnoista ja toimenpiteistä.

Toteutuneet kehittämistoimet Q1 /2024 

Elinvoimainen työyhteisö -hanke jatkui esihenkilöiden vahvuustyöskentelyllä.

Uusien Mapa-henkilöturvakouluttajien ryhmä aloitti koulutuksensa perustason koulutuksella. Koulutus jatkuu keväällä vaativien asiakastilanteiden osuudella. 

Yksikkökohtaisten omavalvontasuunnitelmien kehittämiskohteet 

Yksikkökohtaisten omavalvontasuunnitelmien seuranta ja kehittämiskohteiden julkaisujen valmistelu aloitettiin päättämällä julkaisurytmi ja ja kanava. Ensimmäiset seurannat julkaistaan yksiköiden sivuilla toukokuun loppuun mennessä. 

Työn vaarojen arviointi 

Työn vaarojen arviointi ja riskikartoitusta varten otettiin käyttöön Laatuportti-ohjelma, jossa arviointi ja kartoitus toteutetaan STM:n laatiman lomakkeen pohjalta. Ohjelmasta on järjestetty koulutusta työsuojeluorganisaatiolle ja esihenkilöstölle. Arvioinnit toteutetaan toukokuu loppuun mennessä. 

Rajoitustoimenpiteet kysely 

Rajoituspäätösten koulutustarvekyselyyn vastasi 246 hoito- ja kasvatushenkilöstöön kuuluvaa työntekijää. Tulevien koulutuksien painopisteiksi tunnistettiin kirjaaminen, perusteet, ennaltaehkäisy ja rajoituspäätösten jälkikäteinen arviointi. Kevään aikana koulutuksia järjestetään sekä alueellisesti että yksikkökohtaisesti useita. 

Ateriapalveluiden kehittäminen 

Familarissa on käynnistetty ateriapalveluiden kehittämisen projekti, jonka tarkoituksena on tehdä ruokailuista entistä tiiviimpi osa hoito- ja kasvatuskulttuuria. Ruokailutilanteilla on suuri merkitys hoidossa esteettisyyden ja ruoan monipuolisuuden kautta. Samalla helpotamme yksiköiden ruoanvalmistusta tuomalla niihin mahdollisuuden valmiiden ruokalistojen ja reseptiikan käyttöön unohtamatta ympäristönäkökulmia esim. ruokahävikin minimoimisessa. 

Kuukausittaiset omavalvontakyselyt 

Lastensuojeluyksiköiden laatua seurataan myös kuukausittaisilla omavalvontakyselyillä yksiköille. Kyselyssä on yhdeksän seurattavaa osa-aluetta; Hoito ja kasvatus, asiakkaiden tilanne, lastensuojelulain mukaiset rajoitustoimenpiteet, turvallisuus, ravinto ja siisteys, kiinteistö, lääkehoito, poikkeamien käsittely ja vuosikellon mukaiset tehtävät. 

Omavalvontaindeksi vuoden 2023 viimeisellä vuosineljänneksellä 87,0 /100. (Q4/2023 89,9). 

Poikkeamat Q1 

Havaittujen puutteiden ja epäkohtien tunnistamiseksi ja korjaamiseksi seuraamme yksiköiden poikkeamaraportointia. Yksiköt raportoivat poikkeamista toiminnanohjausjärjestelmään, jonka jälkeen ne käsitellään yksikkö- ja palvelulinjakohtaisesti. 

Poikkeamavalikkoon on lisätty mahdollisuus tehdä ympäristöpoikkeamia.  

Q1 /2024 poikkeamia kirjattiin yhteensä 767 (Q4 759) kappaletta. Suoraan asiakkaiden hoitotyöhön liittyviä vakavia (luokka 4-5) poikkeamia oli 0,73 (Q4/2023 0,88) kappaletta tuhatta hoitovuorokautta kohden.  

Lääkehoidon vakavia poikkeamia kirjattiin Q1/2024 0,13 (Q4 0,09) kappaletta tuhatta hoitovuorokautta kohden liittyen lääkkeiden säilytykseen ja jakeluun.