Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Kunnioittava kohtaaminen

Meillä kaikilla ihmisillä on sisäsyntyinen tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi, kohdatuksi. Monesti tämä tarve korostuu, mitä haasteellisemmassa elämäntilanteessa olemme. Lastensuojelun kentällä toimiessamme olemme kasvokkain juuri näiden vaikeiden ja moninaisten tilanteiden ja tarinoiden kanssa. Tilanteiden ja tarinoiden, joiden kohdalla kunnioittavan kohtaamisen merkitys on keskeistä. Mitä kunnioittavan kohtaamisen voidaan sitten ajatella olevan?

Kunnioittava kohtaaminen perustuu mielestäni tinkimättömän ihmisarvon tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Ihmisen tulisi tulla nähdyksi ja kuulluksi, kohdatuksi omana itsenään, kaikkine puolineen, valoine ja varjoineen. Ihmisen tekoja ei tarvitse, eikä tulekaan aina hyväksyä. Ihminen tekojen takana tulee.

Mitä vaikeampien asioiden äärellä olemme, sitä vahvempaa luottamusta tarvitaan. Luottamuksen syntyyn vaikuttaa kokemus siitä, miten tulee kohdatuksi ja kohdelluksi. Mitä vahvempi luottamussuhde työntekijän ja asiakkaan välille muodostuu, sitä todennäköisempää on, että asiakas tulee aidosti autetuksi, ja haasteellisista tilanteista päästään eteenpäin.

Kunnioittava kohtaaminen on arjessa konkreettisia, pieniäkin tekoja. Kaikkia vuorovaikutustilanteita olisi hyvä lähestyä avoimella ja uteliaalla mielellä. Lempeä katse, aito kuunteleminen ja läsnäolo, muodostavat kiireettömän ja luottamuksellisen ilmapiirin, joka mahdollistaa kokemuksen aidosta nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta. Kunnioittavan kohtaamisen tulisi olla lähtökohta niin sosiaalialalla kun kaikissa ihmisten välisissä vuorovaikutustilanteissa.

Kirjoittanut:
Ellimari Hartman
Perhehoidon sosiaaliohjaaja
Sosionomi (YAMK)