Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

PERHEHOIDON BLOGI: Familarin tukiperhetoiminta ja kevättapaamisen tärkeä koulutusaihe

Tukiperheemme saivat kattavasti tietoutta muun muassa väkivallan muodoista, ylisukupolvisuuden teemoista, traumojen esiintymisistä ja siitä, kuinka kohdata ja jakaa arkea lähisuhdeväkivallan kokeneiden lasten kanssa.

Familar tarjoaa tukiperhetoimintaa kaikenikäisille lapsille ja nuorille. Tukiperheen tarpeelle voi olla monenlaisia syitä. Yleisimpiä niistä ovat vanhempien jaksamise nongelmat, esimerkiksi niukasta tukiverkostosta tai muutoin haastavasta elämäntilanteesta johtuen. Parhaimmillaan tukisuhteet kestävät vuosia ja perheet toimivat hyvässä yhteistyössä solmien jopa ystävyyssuhteita. Tukiperheemme valmennetaan tehtävään Famile-valmennuksella. Familar kulkee jatkuvasti tukiperheiden rinnalla tukien, kannustaen ja lisäeväitä toimintaan tarvittaessa tarjoten. 

Familarin Uudenmaan lyhytaikainen perhehoito järjestää Etelä-Suomen piirissä toimiville tukiperheille joka vuosi kaksi ryhmämuotoista tukiperhetapaamista. Tapaamiset toteutuvat säännöllisesti keväisin ja syksyisin. Tapaamisten tarkoituksena on tarjota vertaistukea,lisäkoulutusta ja mahdollisuuden verkostoitua muiden tukiperheiden kanssa sekä samalla osoittaa kiitosta tukiperheille tärkeästä työstä rennon ilmapiirin ja tarjoiluiden merkeissä. Tapaamisten sisällöllinen puoli nousee usein tukiperheiden esittämistä toiveista ja tarpeista sekä ajankohtaisista asioista ja ilmiöistä. Tapaamisia järjestetään yhteistyössä Varsinais-Suomen lyhytaikaisen perhehoidon palveluvastaava Satu Lanteen kanssa. Toimimme Sadun kanssa työparina ja Satu on tuonut paljon uusia näkökulmia sekä ideoita tukiperhetoimintaan. 

Tämän kevään tapaamisen aiheeksi nousi lähisuhdeväkivalta. Vaikka ryhmätapaamisten tarkoitus onkin tarjota tukiperheille mukavalla otteella tukea heidän arvokkaaseen tehtäväänsä, on välillä tärkeää kokoontua yhdessä kuuntelemaan ja pohtimaan vakavampiakin aiheita. Tällä kertaa meille oli luennoimassa Familarin perhehoidon palvelupäällikkö Hanna Lappi. Luento oli luonteeltaan keskusteleva ja tärkeä aihe nostattikin yhteisiä pohdintoja sekä mahdollisuuksia reflektoida tukiperheiden omia mietteitä lähisuhdeväkivallasta. Tukiperheemme saivat kattavasti tietoutta muun muassa väkivallan muodoista, ylisukupolvisuuden teemoista, traumojen esiintymisistä ja siitä, kuinka kohdata ja jakaa arkea lähisuhdeväkivallan kokeneiden lasten kanssa.

Usein tukiperhetoimintaan ryhtymisen alkumetreillä perheitä pohdituttaa se, onko heistä tukiperheeksi. Laadukkaan valmennuksen, perusteellisen tutustumisen, perehdyttämisen,ohjeistamisen ja tuen kautta monet perheet ovat ehdottomasti potentiaalisia tukiperheitä. Tukiperhetoiminta on mahtava tapa jakaa hyvää ja olla merkittävällä tavalla avuksi. Mikäli siellä lukijoiden joukossa juuri sinä tunsit edes pienen häivähdyksen verran kutsumusta tähän toimintaan, olethan rohkeasti yhteydessä, niin kerromme ja vastaamme kysymyksiisi mielellämme!

Aurinkoisin terveisin

– Ona Juusonen (palvelupäällikkö, sosiaalityöntekijä YTM)