Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

BLOGI: Kun on motia, niin löytyy motia

Aktiivisuus ja osallistuminen ruokkivat positiivisia kokemuksia, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä muun muassa terveen itsetunnon kehittymiselle.

Motivaatio kuntoutumiseen ei synny hetkessä ja se on usein monen osatekijän summa. Meillä Familar Ilmariassa Lapinlahdella nuorten kuntoutumisen yksi vahva perusta on aktiivinen arki, joka nojaa nuorten osallisuuteen ja yhteisöllisyyteen. Me uskomme, että arjen uudelleen organisoinnilla saamme luotua puitteet kuntoutumiselle vaikeissakin elämäntilanteissa. Jokaiselle nuorelle pyritään löytämään harrastus tai tarjoamaan tekemistä, joka auttaa rytmittämään arkea ja tuo siihen mielekkyyttä. Aktiivisuus ja osallistuminen ruokkivat myös positiivisia kokemuksia, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä muun muassa terveen itsetunnon kehittymiselle.

Familar Ilmarian henkilökunta on sitoutunut tukemaan nuoria harrastustoiminnassa ja usein ohjaajat laittavatkin itsensä ”todella likoon” saavuttaakseen tavoitteita omaohjattavien nuortensa rinnalla. Omaohjaaja on nuoren henkilökohtainen sparraaja ja kannustaja. Nuoren oman, sisäisen motivaation herättämiseksi Ilmariassa hyödynnetään ulkoisia motivaation lähteitä, joita ovat mm. erilaiset kannustimet ja palkkiot. Niiden avulla tarjotaan nuorille osallistumismahdollisuuksia, joiden kautta nuori saa välitöntä palautetta ja pääsee itsekin seuraamaan edistymistään.

Jo kolmatta kertaa Ilmariassa on meneillään nuorten ”Aktiviisuuskilpailu”, jossa nuoria kannustetaan aktiivisuuteen. Nuori saa itselleen aktiivisuusmerkinnän osallistuessaan mm. liikunnalliseen harrasteesen, leipomalla tai osallistumalla johonkin muuhun yhteiseen toimintaan. Kesällä Ilmarian nuoret saivat palkinnoksi aktiivisuudestaan kesälomareissun Power Parkiin Alahärmään. Syksyn aktiivisuuskilpailu on rantautunut myös Itä-Suomen muihin yksiköihin, sillä Ilmaria on haastanut myös Pielavedellä sijaitsevat Puistotien ja Karekodin lastenkodit mukaan. Palkintona osallistumisesta ideoidaan nuorille yhteinen syysreissu. Ohjaajat Eetu Patronen ja Aku Puurunen ovat käyneet lähialueen yksiköissä kertomassa harrastamisen merkityksestä nuoren kuntoutumisessa ja omaohjaajatyöskentelyssä.

Ilmariassa nuorten aktivointi näkyy jo konkreettisesti arjessa; lähes kaikilla nuorilla on säännöllinen harrastus. Lapinlahti sijainti kuntana tarjoaa hyvät harrastusmahdollisuudet. Ilmarian väki käy kuntosaleilla, luonto- ja retkeilymaastoissa, kartingradalla, uimahalleissa, keilailuhalleissa, hevostalleilla ja muissa lähialueen harrastuspaikoissa.

Aktiivinen ja yhteisöllinen harrastaminen on myös näkynyt siten, että nuoret sitoutuvat yksikön sääntöihin ja esim. karkailu on todella vähäistä.

Johdonmukaisen nuorten osallistamisen ja aktivoinnin kautta, moni nuori on päässyt irtaantumaan itselleen haitallisesta kaveripiiristä ja päihteistä sekä luomaan elämäänsä uudenlaista sisältöä. Positiiviset kokemukset ruokkivat positiivista ilmapiiriä ja tavoitteet ruokkivat motivaatiota, vaiko sittenkin toisinpäin?

Ilo on olla mukana aktiivisen lastenkodin ja aktiivisten nuorten arjessa!

– Erja Hiltunen (vastaava ohjaaja)