Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Green Caresta tuli osa arkea

Kesän 2020 aikana ohjaajan Green Care opintojen myötä on kuntoutuskoti Oivaan perustettu Vihertäjät pienryhmä. Ryhmän toiminta perustuu Green Caressa käytettävään Luontovoiman käsitteeseen.

Suomen luonto, metsät, vesistöt sekä kaupunkien viheralueet tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia luonnossa tapahtuvaan virkistymiseen, rentoutumiseen ja elpymisen sekä voimaantumisen kokemuksiin. Vihertäjät ryhmän tavoitteena on nuorten oman luontosuhteen pohtiminen ja sen syventäminen, nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, vuorovaikutustilanteiden harjoitteleminen, osallisuuden kokemukset ja yhteiseksi ryhmän tavoitteeksi asetimme rentoutumisen tunteen löytämisen. Vihertäjissä olemme kesän aikana tehneet metsäkävelyjä, pohtineet omaa luontosuhdettamme mielenmaisema työskentelyn kautta, tehneet metsäkorttien avulla rentoutumisharjoituksia, jutelleet vesistön ääressä luonnon merkityksestä omassa arjessamme, tehneet läsnäoloharjoituksia sekä yhdessä keränneet nokkosia, joista teimme lettuja metsäretken jälkeen. 

Green Care opintoihin kuului keskeisesti luonnosta saatujen hyvinvointivaikutuksien mittaaminen. Laadin luontokuvista tehdyn fiilismittarin, joka on ollut käytössä ennen ja jälkeen ryhmäkertojen. Havaintonani oli, että jokaisen ryhmäläisen tunnetila ja kokonaisvaltainen fiilis on parantunut Vihertäjien ryhmäkertojen jälkeen. Tästä innostuneena jatkamme Vihertäjien toimintaa Oivassa myös syksyllä sekä pienryhmä että yksilötyössä. Vihertäjät ryhmää suunnitellaan aina yhteistyössä nuorten kanssa ja osallisuuden kokemuksen saaminen onkin ryhmän toiminnan perusta. Luontohetkissä kokemuksien jakaminen, hiljentyminen rauhoittavassa ympäristössä, päässä virtaavien ajatuksien katkaiseminen, ympäristön havaitseminen sekä luontoliikkumisen kautta tapahtuva fyysisen toimintakyvyn parantuminen on Vihertäjien toiminnan tavoitteena. Juttelemme ryhmässä myös ekologisesta ajattelutavasta ja olen ilokseni huomannut, miten tietoisia nuoret ympäristöasioista ovat. Ryhmä päätti, että syksyllä pidämme ympäristö teemapäivää ja jalkaudumme siistimään kaupunkialueemme viheralueita, näin omalta osaltamme annamme luonnolle jotain takaisin. Luonnon läheisyys lisää onnellisuutta. Luonnon näkeminen, kokeminen ja luonnossa tehtävä aktiivinen tekeminen lisää monin eri tavoin hyvinvointia ja luonnon avulla suhde omaan itseen ja muihin ihmisiin koetaan myönteisempänä. Näiden ajatuksien kautta on hyvä jatkaa Vihertäjän toimintaa myös tulevana syksynä sekä talvena nauttien vaihtuvista vuodenajoista.

Hyvää loppukesää kuntoutuskoti Oivasta!

Jenni Hokkanen, ohjaaja, Kuntoutuskoti Oiva, Kuopio

Kuntoutusohjaaja/sosionomi