Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Katajarinteen hyvän kohtelun puu

Osana hyvää kohtelua koskevaa suunnitelmaa Katajarinteellä on otettu käyttöön itsemääräämisoikeudenpuu, jonka tarkoituksena on tehdä hyvä kohtelu näkyväksi lapsille, henkilökunnalle ja lastenperheille sekä muille vierailijoille.

Itsemääräämisoikeuden puu helpottaa pienempienkin lasten mukaan ottamista itsemääräämisoikeuden toteuttamisessa sekä hyvää kohtelua koskevan suunnitelman päivittämisessä. Puu kuvastaa lapsille tärkeitä itsemääräämisoikeuteen ja hyvään kohteluun liittyviä asioita. Lehtiin kirjoitetut asiat ovat sellaisia, joista lapset kokevat ja pitävät tärkeänä, että heillä on oikeus päättää. Jokainen lapsi saa lisätä puuhun lehtiä sijoituksen aikana ja tavoitteena on, että puu kasvaa aina vaan isommaksi ja jokaisen lapsen ääni kuuluu sekä jää osaksi Katajarinteen elämää. Itsemääräämisoikeudenpuu liitetään kuvana osaksi hyvän kohtelun suunnitelmaa.

Jokaisella lapsella on myös samanlainen puu omassa huoneessa, johon omaohjaajat ja vanhemmat lisäävät lapsen vahvuuksia ja voimavaroja näkyväksi. Itsemääräämisoikeudenpuun rakentaminen on aloitettu tänä syksynä ja lapset ovat lähteneet innolla lisäämään lehtiä. Voimavarojen tunnistaminen ja lehtien lisääminen on saanut aikaan paljon keskustelua lasten kanssa. Työskentelyn kautta päästään pois ongelmapuheesta ja keskustelu suuntaa kohti voimavaroja ja vahvuuksia myös omaohjaajilla.