Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Jokainen nuori on arvokas omana itsenään – myös sijaishuollossa

Nuorten oman seksuaalisuuden pohdinta näkyy aiempaa enemmän myös sijaishuollossa. Avoin ilmapiiri ja luottamuksellinen omaohjaajasuhde ovat paras perusta keskusteluille nuorten kanssa. Oikeus identiteetin ja seksuaalisuuden rakentamiseen turvallisessa ympäristössä kuuluu jokaiselle.

Helsinki Pride -viikko nostaa taas esiin tärkeitä yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon ja omaan seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä. Samoja kysymyksiä pohditaan myös Familarin lastensuojelupalvelujen arjessa.

  • Nuoret nostavat nykyään melko paljonkin esiin seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä. Näitä ovat esimerkiksi oma seksuaalinen suuntautuminen – mitä se tarkoittaa ja mistä kaikesta voi pitää? Kuka määrittää rajat ja miten oppia huomaamaan omat rajat? Voinko olla sellainen, kuin koen olevani?, kertoo pienryhmäkoti Havumäen yksikönjohtaja Johanna Miettinen.

Miettisen mukaan kysymykset ovat muuttuneet vuosien saatossa, ja nuoret tuntuvat olevan entistä avoimempia. Sateenkaarisymbolit ovat lisääntyneet sisustuksissa, joko oman seksuaalisuuden tai avoimen ja suvaitsevaisen ajatusmaailman merkkinä.

  • Nuoret tuovat ajatuksiaan ihailtavan rohkeasti esiin, ja luottavat yksiköiden aikuisiin paljon puhuessaan itselleen kipeistäkin asioista, Miettinen toteaa.

Toisinaan epävarmuus ja huolet omasta seksuaalisuudesta voivat näyttäytyä nuoren aggressiivisena, holtittomana tai jopa itsetuhoisena käytöksenä. Seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät teemat avautuvat joskus myös esimerkiksi ”homottelusta” tai korostuneesta homofobisesta käytöksestä keskusteltaessa.

  • Tällöin voi käydä ilmi, että nuori pohtii seksuaalisuuteen ja hyväksytyksi tulemiseen liittyviä teemoja, kuvailee pienryhmäkoti Himan vastaava ohjaaja Laura Kosonen.
  • Keskustelua nuorten kanssa käydään paljon paitsi suoraan seksuaalisuuteen, myös puhtaasti tasa-arvoon ja itsemääräämisoikeuteen liittyen, Kosonen täydentää.

Luottamuksellinen omaohjaajasuhde tärkeä perusta

Hyvä ja luottamuksellinen omaohjaajasuhde on paras perusta nuorta askarruttavista asioista puhumiselle, niin seksuaalisen suuntautumisen kysymyksissä kuin muissakin kasvun ja kehityksen asioissa. Erityisen tärkeää on edetä keskusteluissa nuoren omaan tahtiin.

  • Aikuisten on tärkeää osoittaa aitoa kiinnostusta ja luottaa nuoren asiantuntijuuteen omasta itsestään. Samalla aikuisten on tärkeä olla tukena ja tuoda ohjausta esimerkiksi tiedonhankinnan väyliin sekä mahdollisiin tukiryhmiin, sanoo Kosonen.
  • Valmiita vastauksia aikuisilla ei tarvitse olla. Nuorta tukee paljon myös yhdessä aikuisen kanssa asioiden ihmettely ja tiedon etsiminen. Aikuinenkin voi sanoa, ettei tiedä, ja on uuden asian äärellä, pohtii Johanna Miettinen.

”Sosiaalisen median mahti on valtava”

Nuorten seksuaaliseen identiteettiin liittyvät kysymykset nousevat esiin usein kouluissa, verkostoyhteistyössä ja myös nuoren kavereiden keskuudessa. Seksuaalivähemmistöjen esilletuonti sekä hyväksyvämpi ja sallivampi ilmapiiri yhteiskunnassa ovat vaikuttaneet nuoriin positiivisesti.

  • Esimerkiksi sosiaalisen median mahti on valtava, ja monet somevaikuttajat antavat voimaa seksuaalisuutensa kanssa kipuileville nuorille. Myös tukiverkostojen löytäminen on nykyisin helppoa. Jaetut kokemukset auttavat nuoria ymmärtämään, etteivät he ole yksin asioidensa kanssa, sanoo Kosonen.

Lopuksi Laura Kosonen ja Johanna Miettinen lähettävät terveisensä omaa seksuaalisuuttansa pohtiville nuorille. Tsemppiviesti on selkeä: omaa seksuaalisuutta on tärkeä miettiä, mutta asioiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

  • Kysy, ihmettele, kirjoita päiväkirjaa tai lähetä vaikka sähköpostia aikuiselle ihan mistä tahansa asiasta. Älä anna muiden mielipiteiden vaikuttaa – ole sinä! Muista, että kaikki ovat ihan parhaita omana itsenään!

Familar on yksi Suomen suurimmista lastensuojelupalveluiden tuottajista. Me kohtaamme päivittäin satoja lapsia, nuoria ja perheitä. Pride-viikolla haluamme muistuttaa, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus kasvaa ja tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin hän on.