Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Lapsi kaipaa enemmän aikuisen aikaa myös lastensuojelussa

Jokainen nuori tarvitsee rinnalleen tutun ja luotettavan kanssakulkijan. Lastensuojelussa se on aivan erityisen tärkeää. Familar kysyi lastensuojelun lapsilta ja nuorilta, mitä nämä toivovat, ja vastaus oli selvä: enemmän aikaa oman aikuisen eli omaohjaajan kanssa. Niinpä Familar julistaa koko vuoden 2022 Omaohjaaja-teemavuodeksi ja aloittaa laajan koulutuksen palvelun laadun varmistamiseksi.

– Haluamme tuoda julkisuuteen lastensuojelun arjessa tapahtuvia positiivisia asioita, jotka muuten yleensä jäävät uutisoimatta. Meille lastensuojelu tarkoittaa tavoitteellista toimintaa hyvän elämän puolesta. Yksiköt ovat koteja lapsille ja nuorille. Siellä nauretaan ja itketään ja puuhaillaan ihan tavallisia arjen askareita. Omaohjaajat ovat koulutettuja ammattilaisia, ja toiminnan tavoitteena on aina tulevaisuudenusko: lapsen tai nuoren siirtyminen aikanaan omaan kotiin tai itsenäisen hyvän elämän alkuun, kertoo Familarin laatujohtaja Marko Nikkanen.

Suomen johtava yksityinen lastensuojelupalveluiden tuottaja Familar pitää kiinni toimintansa laadusta säännöllisin kyselyin ja omavalvontakäynnein, joissa haastatellaan myös asiakkaita. Familar kysyi äskettäin sadalta lastensuojeluyksiköihin sijoitetulta lapselta ja nuorelta, millaisia asioita he arkeensa kaipaavat. He toivoivat erityisesti, että saisivat viettää vielä enemmän aikaa oman ohjaajansa kanssa. Toive ei ollut kohtuuton, joten asia päätettiin laittaa kuntoon: vuosi 2022 on kaikissa Familarin yksiköissä Omaohjaajan teemavuosi.

Hyvä ja pysyvä suhde tuo vaikuttavuutta

Lastensuojelussa tähdätään aina siihen, että lapsen ja perheen tilanne paranee ja menee eteenpäin, ja keinot valitaan sen mukaisesti. Vaikuttavuus on esimerkiksi sitä, että nuori tulee avopalvelun sovittuun tapaamiseen. Tiedossa on, että vaikuttavuutta syntyy vasta, kun lapsen tai nuoren suhde omaan ohjaajaan on luottavainen ja kunnossa. Tätä suhdetta vahvistamalla saadaan siis hyvää kaikille.

Familar haluaakin asettaa laatustandardit suomalaiselle lastensuojelulle. Toimeen on tartuttu monella rintamalla: jotta ammattilaisten työ omaohjaajina helpottuisi, valtakunnallisesti on aloitettu uraauurtava sisäinen täydennyskoulutus ”Omaohjaajuuden ytimessä”.

– Meillä on töissä 1500 koulutettua ammattilaista ja haluamme pitää heistä kiinni. Henkilökunnan pysyvyys on lasten ja nuorten kanssa työskentelyssä ensiarvoisen tärkeää monestakin syystä. Monella asiakkaalla on rikkinäinen lapsuus ja hylkäämisen kokemuksia takana, ja silloin turvallinen ja pysyvä omaohjaaja saattaa olla ratkaiseva tekijä lapsen tai nuoren kehityksen kannalta, muistuttaa Familarin lastensuojelupalveluiden johtaja Mikko Määttänen.

Ensi vuoden aikana teemavuosi näkyy lastensuojelun yksiköiden arjessa ja julkisuudessa kuukausittain monin tavoin. Ystävänpäivän korttitalkoot tai pihan kevättyöt ovat mukavaa yhteistä tekemistä omaohjattavan kanssa, mutta toiminta on myös nivottu osaksi ammattilaisten täydennyskoulutusta. Samalla se ohjaa yksiköitä eri puolilla Suomea yhdenmukaiseen laatuun. Jotta lastensuojelun nykyarki ja hyvät käytännöt tulisivat laajemmin näkyväksi, Familar alkaa julkaista myös mielenkiintoisia videohaastatteluita ja podcasteja vuoden 2022 aikana.

Lisätiedot:

Marko Nikkanen
Laatujohtaja
p. 040 189 7178
marko.nikkanen@familar.fi

Mikko Määttänen
Lastensuojelupalveluiden johtaja
p. 040 679 3737
mikko.maattanen@familar.fi

Välitämme tulevaisuudestasi.
Familar on Suomen johtava yksityinen lastensuojelupalvelujen tuottaja. Rakennamme parempaa tulevaisuutta: edistämme lasten ja perheiden hyvinvointia yhdessä heidän kanssaan. Tarjoamme monipuolisia ja vaikuttavia palveluita aina kevyestä avohuollon perhetyöstä erityistason laitoshoitoon. Työllistämme 1500 osaavaa ammattilaista sadassa toimipaikassa.