Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Omaohjattavien lahjavalinnat

Omaohjaajatyö on äärimmäisen merkityksellistä vuorovaikutustyötä. Vuorovaikutus puolestaan on kahden henkilön välillä tapahtuvaa, vastavuoroista toimintaa. Jouluisin muistamme lapsia ja asiakkaita monin tavoin, se on odotuksen ja antamisen aikaa.

Omaohjaajat panostavat aina omaohjattavien joulun aikaan, miettivät lahjat juuri omaohjattavalle, muistelevat mahdollisuuksien mukaan lapsen kanssa hänen elämänsä erilaisia jouluja ja ennen kaikkea pyrkivät mahdollistamaan muistamisen arvoisen joulun lapsille kunakin vuonna. Joskus muistot ovat iloisia, joskus haikeita, mutta silti aina lapsen tarinan kannalta merkityksellisiä.

Tänä vuonna lapset puolestaan pääsevät kokemaan lahjan valinnan ja antamisen iloa. He saivat kertoa, miten omaohjaajansa näkevät ja pohtimaan, mistä lahjasta omaohjaaja pitäisi. Pienet lapset innostuivat joulupukin apurin vastuullisesta tehtävästä ja salaisuus tehdystä valinnasta onnistuttiin pitämään lähes koko päivä, ennen kuin oli pakko omaohjaajalle päästä kertomaan asiasta. Vanhemmat lapset pohtivat tarkkaan, mistä omaohjaaja pitäisi ja heidän tekemät lahjavalinnat pääsivät myös yllättämään ollen huomattavasti oivaltavampia, kuin mitä me aikuiset olisimme osanneet toisillemme valita. Lahjapohdintojen kautta omaohjaajasta tuli monipuolisempi ja kokonaisempi henkilö, kun mietittiin vapaa-ajan kiinnostusten kohteita ja toiveita. 

Selvästi valintatilanteissa oli lämpöä ja toisen huomioimista havaittavissa ja pääsääntöisesti jokainen lapsi halusi lahjojen valintoihin osallistua. Mentalisaation taito ja vastavuoroisuuden mahdollisuus ovat äärimmäisen tärkeitä teemoja ja niitä päästiin tänä vuonna toteuttamaan hienolla tavalla.