Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

ONNEA PETRI, VUODEN ISÄ 2020

Vuoden Isä 2020

Hyvää Lasten oikeuksien viikkoa!

Lapsen oikeudet mielessämme kävimme perjantaina 13.11. lounastamassa siilinjärveläisen Petri Hartikaisen sekä hänen sijaislapsensa kanssa. Ennen lounasta muistimme Vuoden isää Familarin solmioneulalla.

Hyvää Lasten oikeuksien viikkoa! Tämä vuosi onkin aivan erityinen, sillä Lasten oikeuksien päivä 20.11. on tänä vuonna Suomessa ensimmäisen kerran virallinen liputuspäivä. Tämän vuoden teemana on lapsen oikeus tulevaisuuteen.

Lapsen oikeudet mielessämme kävimme perjantaina 13.11. lounastamassa siilinjärveläisen Petri Hartikaisen sekä hänen sijaislapsensa kanssa. Ennen lounasta muistimme Vuoden isää Familarin solmioneulalla.

Vuoden isä Petri on yksi kolmesta tämän vuosittaisen tunnustuksen saaneesta isästä, jotka ovat esimerkillään ja toiminnallaan edistäneet isyyden erityistä huomaamista. Sosiaali- ja terveysministeriö perustelee valintaa: “Petri Hartikainen edustaa turvallista ja vastuullista isyyttä. Hän on omalla esimerkillään murtanut perinteisiä ennakkokäsityksiä perheestä ja isyydestä ja toiminnallaan edistänyt miesten itsenäistä sijaisvanhemmuutta. Perhehoitajana työskentelevä Hartikainen on toiminut sijaisisänä ja ainoana vanhempana viidelle lapselle. Tällä hetkellä hän on sijaisisä erityislapselle. Hartikainen vaikuttaa aktiivisesti verkostoissa ja järjestöissä ja tekee yhteistyötä eri toimijoiden kanssa lasten edun hyväksi.” Tähän voimme me kaikki Petriä tuntevat yhtyä sydämestämme.

Mitä Petrille merkitsevät lapsen oikeudet? Petri kertoo, että ennen kaikkea lapsella tulee olla oikeus ilmaista oma mielipiteensä. Tiedän, että tämä ei ole mitään kaunopuhetta, vaan sydämestä tullut ja arjessa näkyvä ajatus. Petrin arvoihin kuuluu jokaisen ihmisen oikeus olla oma itsensä, esittää näkemyksensä ja saada elää oman näköistänsä elämää. Petri ottaa oman sijaislapsensa mukaan kaikkeen mahdolliseen arjen touhuun, mihin lapsi suinkin haluaa lähteä. Lapsi ei ole este aktiiviselle elämälle, vaan elämän voi rakentaa niin, että lapsi voi olla mukana kaikessa ja hänestä voi olla ylpeä juuri sellaisena kuin hän on. “Kyllä se on aivan mahtava tyyppi”, “on Petri todennut monta kertaa sijaislapsestaan, joka ei aina toimi niin kuin ympäristö odottaa. Jokaisessa lapsessa on paljon hyvää ja vahvuuksia, joita ei näe kuin silloin, kun aidosti kohtaa ja kuuntelee jokaisessa hetkessä.

Mitä sitten merkitsee lapsen oikeus tulevaisuuteen? Petrin mielestä jokaisen tulee saada valita oma tiensä, ja hän tukee sijaislapsiaan oman arvokkaan elämänpolun rakentamisessa. Petri pysyy sijaislastensa elämässä niin kauan kuin he tarvitsevat tai haluavat. Hänen luonaan tällä hetkellä asuva sijaislapsi tulee tarvitsemaan tukea koko elämänsä ajan, ja Petri tuumaakin, että he voivat hyvinkin elää yhdessä vaikka kymmeniä vuosia.

Petri on palkintonsa ansainnut. Petrin arkea läheltä seuranneena ajattelen, että myyttejä murtava sijaisvanhemmuus vaatii hyvää itsetuntoa, rohkeutta olla oma itsensä ja kykyä nähdä lapsen yksilölliset tarpeet. Petri nauttii elämän pienistä hetkistä, ja hänen savolaisen leppoisa huumorinsa saa meille kaikille hymyn huulille. Palkinto isyydestä tulee joka päivä. Kun näkee, että lapsella on hyvä olla, tietää, että on tehnyt lapsen kanssa juuri ne oikeat asiat.

Kiitämme yhteistyöstä kaikkia Petrin tukena olevia tahoja, erityisesti Pohjois-Savon lastensuojelun kehittämisyksikköä sekä sosiaalityöntekijä Tuomo Mattilaa.

Minna Jauhiainen, sosiaalityöntekijä, Familar perhehoito Itä-Suomi