Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Perheleiriläisen haastattelu

Perhehoitajien omaohjaaja -teemaan sopii täydellisesti se, että toteutimme jokavuotisen perheleirin Anjalassa 10–12.6. Kesäkuun teemana on hauskoja hetkiä, jotka toteutuivatkin leirillä täydellisesti.

Haastattelin perheleirille osallistunutta perhehoitajaa Tainaaa. Tainan kanssa jutellessa ei jäänyt epäselvyyttä siitä, kuinka onnistuneena hän perheleiriä piti. Hän kertoi, että koko perhe oli nauttinut perheleiristä kovasti.

Miten kuvailisit perheleiriä?

Ensikertalaisena yllätyin positiivisesti. Koko viikonloppu oli erittäin onnistunut.

Millaiset puitteet Anjalassa oli?

Anjala oli hyvä valinta perheleirille. Ainoa mikä puuttui lasten mielestä, oli uimamahdollisuus. Miljöö oli erittäin kaunis ja ruoka maistui. Lapsetkin totesivat, että täällähän syödään koko ajan. Sijainnilta Kouvola oli myös hyvä.

Mitä kaikkea teitte leirillä?

Tekemistä oli juuri sopivasti. Perjantaina otettiin rauhallisesti pelaillen, saunoen ja grillaillen. Lauantaina perhehoitajille oli järjestetty koulutusta. Samaan aikaan lapsille järjestettiin erilaisia aktiviteetteja. Meidän lapsemme osallistuivat frisbeegolffiin, kiipeilyrataan, unelmakartan tekoon ja Mäyrä- ryhmään, jossa keskityttiin tunteisiin. Näiden lisäksi vapaa-ajalla lapset saivat osallistua erilaisiin peleihin. Lauantai iltana taas grillailtiin ja saunottiin. Sunnuntaina söimme yhdessä aamupalan ja lähdimme kotimatkalle.

Mitä ajattelet koulutusosioista, jotka erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen Suojellaan lapsia ry:stä piti?

Todella hyvät ja ajankohtaiset aiheet. Keskustelua käytiin muun muassa väkivallasta, asioihin puuttumisesta ja jaksamisesta. Luennoitsija oli mukaansatempaava.

Koitko saaneesi perheleirillä vertaistukea?

Ehdottomasti! Tämä oli yksi tärkeimmistä ulottuvuuksista perheleirillä. Perhehoitajat tekevät paljon yksin töitä. Tällainen mahdollisuus tavata samassa tilanteessa olevia on hyvin arvokasta. Tällaiset kohtaamiset lisäävät jaksamista, kun saa muilta uusia näkökulmia omaan arkeen ja pystyy itse tarjota myös muille uusia näkökulmia. Vertaistuelliset keskustelut, joissa pystyy avoimesti ja rehellisesti kertomaan omia fiiliksiä on hyvin tärkeitä.

Mitä lapset tykkäsivät leiristä?

Tykkäsivät todella paljon. Tämä oli heidän ensimmäinen kesälomareissunsa. Yhdessä tekemistä ja olemista rennosti.

Millainen kokemus sinulle jäi Familarin työntekijöistä? Toteutuiko omaohjaajavuoden teemat leikkisyys ja heittäytyminen?

Ehdottomasti toteutui. Työntekijät heittäytyivät 100 prosenttisesti mukaan leirielämään.

Mitä haluisit sanoa perhehoitajille, jotka miettivät osallistuisiko ensi vuonna leirille?

Suosittelen lämpimästi kaikkia osallistumaan. Me olimme ensimmäistä kertaa ja osallistumme ehdottomasti myös tulevina vuosina. Luksusta tulla valmiiseen pöytään. Ohjelma on järjestetty puolesta ja kaikista huolehditaan. Rohkeasti vain mukaan ensi vuonna!

Kiitos Tainalle haastattelusta ja etenkin siitä pitkäaikaisesta ja arvokkaasta työstä, jota Familarissa teet! 
Titta Pohjantähti, sijaisperhekoordinaattori/perheterapeutti.