Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Puistotie

Puistotien lastenkoti on Pielavedellä sijaitseva 7-paikkainen erityisyksikkö 12–17-vuotiaille huostaanotetuille ja kiireellisesti tai avohuollon tukitoimina sijoitetuille lapsille ja nuorille. Otamme kiireellisiä sijoituksia vastaan ympäri vuorokauden.

Puistotie kuva 1
Puistotie kuva 2
Puistotie kuva 3
Puistotie kuva 4.
puistotie_huone-0-136-750-315-1505407704
puistotie_keittio-99-227-751-315-1505408031
pystymetsa-580x1030-0-448-750-315-1505408080
PlayPause
previous arrow
next arrow

Yleisesittely

Puistotien lastenkoti sijaitsee Pielaveden kirkonkylällä sijaitsevassa pienkerrostalossa ja on erikoistunut hoitamaan erityistä tukea tarvitsevia 12-17 -vuotiaita nuoria (käytöshäiriöt, oppimisvaikeudet, mielenterveyden ongelmat, neuropsykiatriset- ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ongelmat, rajattomuus koulussa ja/tai kotona, päihteillä oireilu). Nuorelle laaditaan yksilöllinen hoito- ja kasvatussuunnitelma hänen omiin tarpeisiinsa perustuen. Työmenetelmiä ovat johdonmukainen kasvatus ja rajojen asettelu, omaohjaajatyöskentely, yksilö- ja päihdekeskustelut, henkilökohtaiset kuntoutustoimet sekä tarvittava psykiatrinen hoito ja kuntoutus. Suunnitelman mukaisten tavoitteiden toteutumista seurataan ja arvioidaan aktiivisessa yhteistyössä perheen ja nuoren oman sosiaalityöntekijän kanssa.

Toiminta-ajatus

Toiminta-ajatus pohjautuu selkeisiin, nuoren kasvua ja kehitystä tukeviin rajoihin sekä normaaliin, strukturoituun arkeen. Nuoret ja heidän perheensä kohdataan aidosti ja avoimesti. Kriisiytynyt elämäntilanne pyritään saamaan hallintaan yhdessä nuoren ja hänen perheensä kanssa aloittamalla työskentely mahdollisimman keskeltä kriisiä ja ottamalla perhe tiiviisti mukaan yhteistyöhön. Jokaisen nuoren kohdalla tehdään yksilöllisesti hänen tarpeittensa mukainen hoito- ja kasvatussuunnitelma, johon suunnitellaan nuoren yksilöllisen tilanteen pohjalta arki, hoito ja kasvatus sekä koulunkäynti ja mahdolliset erityistarpeet.

Arki meillä

Vuorokautta rytmittävät mm. säännölliset herätykset ja nukkumaanmenoajat sekä ruokailuajat. Viikoittain pidetään nuorten viikkopalaveri, jossa nuorten kanssa yhdessä suunnitellaan tulevaa viikkoa ja käydään läpi ajankohtaisia asioita. Arjen rakenteet ja tuen tiiviys vaihtelevat jokaisen nuoren kohdalla yksilöllisesti nuoren tarpeen mukaisesti erittäin intensiivisestä tuesta itsenäistyvän nuoren tukemiseen elämäntaitojen vahvistamisessa. Ohjaajat työskentelevät tavoitteellisesti asiakassuunnitelmapalaverien pohjalta laadittujen hoito- ja kasvatussuunnitelmien mukaisesti. Nuorten toimintakyvyn kehittymistä ja muutoksia seurataan toimintakykymittarien avulla. Työtavassa korostuu omaohjaajatyöskentely.

Koulunkäynti

Peruskoulu toteutuu Pielaveden koulutoimen järjestämänä Pielaveden yhtenäiskoulun alaisessa Karekodin erityisluokassa. Erityisluokka mahdollistaa tiiviin tuen koulunkäyntiin. Puistotiellä asuvat peruskoulun oppilaat kuljetetaan kouluun lastenkodin toimesta. Yhteistyö koulutoimen kanssa on sujuvaa. Ammattiopintoja nuoret suorittavat Iisalmessa, Siilinjärvellä tai Kuopiossa. Nuorille, jotka eivät käy koulua, pyritään järjestämään työharjoittelupaikka tai työpajatoimintaa.

Tilat ja ympäristö

Puistotien lastenkoti toimii pienkerrostalossa, joka on remontoitu lastenkotikäyttöön. Käytössä olevat tilat ovat käytännölliset ja kodinomaiset. Perheille ja läheisille on pihapiirissä huoneisto, joka mahdollistaa joustavat vierailut nuoren luona. Läheltä löytyvät peruspalvelut ja lähikunnista löytyy lisää harrastusmahdollisuuksia ja palveluita. Yksikkö sijaitsee rauhallisella alueella Pielaveden keskustassa ja luonto on lähellä järvineen ja metsineen. Kävelymatkan päässä sijaitsee linja-autoasema, joka mahdollistaa yksikköön ja yksiköstä kulkemisen linja-autolla.

Harrastusmahdollisuudet

Nuorten käytettävissä ovat aivan lähietäisyydellä olevat Pielaveden kirkonkylän harrastemahdollisuudet: keila- ja liikuntahalli, kuntosali, urheilukentät ja hyvät lenkkimaastot. Lastenkodin nuorilla on viikoittain oma ratsastustunti lähitallilla. Lähikunnista (Iisalmi, Siilinjärvi, Kiuruvesi, Tervo) löytyvät kattavat palvelut ovat myös nuorten käytettävissä. Kullekin nuorelle pyritään löytämään mieluinen ja hänen kehitystään tukeva harrastus. Nuorten viikoittaiset harrastukset ja vapaa-ajan tekemiset suunnitellaan nuorten kanssa yhdessä nuorten viikkopalaverissa. Lastenkodilla on sekä kesää että talvea varten harrastusvälineistöä nuorten käyttöön, kuten pallopeli- ja kalastusvälineitä, luistimia ja jääkiekkomailoja. Toimintaamme kuuluvat myös nuorten kanssa yhdessä suunnitellut retket.

Henkilökunta

Nuorten kasvatuksesta huolehtii vahva ja moniammatillinen henkilökunta. Tiimiin kuuluu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan kokeneita ja eri-ikäisiä ammattilaisia. Henkilökunnan erityisosaamiseen kuuluvat muun muassa perhetyö, sijaishuollon vastaanotto- ja arviointityöskentely, päihde- ja mielenterveystyö, neuropsykiatrinen valmennus (mm. ADHD, Asperger) sekä väkivaltatilanteiden ja aggression ennaltaehkäisy ja hallinta. Hoito- ja kasvatustyön laadun turvaamiseksi ja kuntouttavan työotteen vahvistamiseksi henkilöstömme kouluttamiseen panostetaan.