Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

ARTIKKELI: La Casa Gialla – Lapsi hyväksytään sellaisena kuin on

La Casa Gialla sijaitsee Mikkelin maaseudulla lähellä luontoa. Keltaisen talon ulko-ovelta avautuvat luonnonkauniit näkymät niin metsä- kuin järvimaisemaan.

La Casa Gialla sijaitsee Mikkelin maaseudulla lähellä luontoa. Keltaisen talon ulko-ovelta avautuvat luonnonkauniit näkymät niin metsä- kuin järvimaisemaan.

La Casa Gialla tuli osaksi Familar-perhettä vuonna 2017, mutta toiminta juontaa juurensa paljon kauemmaksi. Vuonna 1991 La Casa Giallan esi-isä, perhekoti Alapeltola, oli Itä-Suomen ensimmäinen perhekotiyritys ja yrittäjä oli tuolloin mukana perustamassa ammatillista perhekotien liittoa. Perinteisen perhekotitoiminnan jälkeen toiminta muuttui kesällä 2003 työntekijöillä toimivaksi seitsemänpaikkaiseksi ja ympärivuorokautiseksi hoito- ja kasvuyhteisöksi.

Vanha maalaistalo pihapiireineen yllättää monen vierailijan ennakko-odotukset. Keltaisen talon sisällä vallitsee lämmin kodinomainen tunnelma, jossa jokaisella nuorella on oma persoonallinen huoneensa.

Yksikönjohtaja Anna-Mari Vallenius kertoo, että La Casa Giallassa on aina panostettu laadukkaaseen perhetyöhön, kiintymyssuhteisiin sekä neuropsykologiseen osaamiseen. Sijoituksen alussa kaikille nuorille tehdään neuropsykologinen tutkimus, jonka tulosta hyödynnetään struktuurisen arjen rakentamisessa ja koulupaikan valinnassa. Tutkimustulosten avulla voidaan kartoittaa yksilöllisen tuen tarve, arvioida kiintymyssuhteen toimivuutta sekä nähdä kunkin nuoren oppimisen vahvimmat ja heikoimmat alueet.

– La Casa Giallan toimintaa ohjaavia arvoja ovat terapeuttisuus, perhekeskeisyys ja ammatillisuus. Leikkisyys ja uteliaisuus elämän ihmeisiin ohjaa aikuisiamme. Kaiken lähtökohtana on, että nuori hyväksytään sellaisena kuin on sekä huomioimme koko perheen arjessa. Terapeuttisella ja empaattisella asenteella varustettu moniammatillinen tiimimme on pysynyt koossa pitkään ja tekee työtä täydellä sydämellä

La Casa Giallassa on huomattu, että nuoren kehityksessä ei tapahdu edistystä tai se hidastuu huomattavasti, jollei vanhemmuutta tueta. Positiivisia tuloksia syntyy sitä kautta, kun vanhemman kanssa on löydetty yksimielisyys suurista linjoista ja tavoitteista, joista keskeisin tavoite on nuoren eheytymisen tukeminen yhteisin voimin. Perhetyön tavoitteena on perehtyminen perhekulttuuriin, toimintamalleihin ja käännekohtiin sekä luottamuksellisen yhteistyösuhteen solmiminen. Perhetyöllä voidaan huomioida ja katkaista esimerkiksi ylisukupolvien kestäneitä ongelmaketjuja. Nuoren näkökulmasta perhetyössä voidaan tukea nuorta oppimaan hyväksymään vanhempiensa vanhemmuuden sellaisena kuin se on.

Nuoren perheeseen pidetään yhteyttä viikoittain puhelimitse ja kuukauden välein heille lähetetään nuoren kuukausipalaverikooste. Perheiden kanssa tehdään yhdessä erilaisia retkiä ja perheille järjestetään yhteisiä teemapäiviä. Perheitä kannustetaan vierailemaan nuoren luona ja heille tarjotaan myös mahdollisuus yöpymiseen.

Herätyskello pirahtaa ja aamupalan jälkeen on edessä kouluihin siirtyminen. Koulupaikka on järjestetty nuoren tarpeiden mukaisesti neuropsykologisten tutkimusten ohjaamana. La Casa Giallalla on lupa järjestää tarvittaessa myös peruskouluopetusta kotikouluna. Opetus järjestetään yhteistyössä Mikkelin kaupungin koulujen kanssa.

Koulupäivän jälkeen kyydit harrastuksiin kulkevat nuorten kiinnostuksen kohteiden mukaisesti. Mikkelistä löytyy runsas valikoima erilaisia harrastusmahdollisuuksia: kuntosalit, ratsastus, kamppailulajit, laskettelu ja musiikkiopisto sekä monipuolisesti joukkuelajeja kuten jalkapallo, jääkiekko, salibandy, jenkkifudis ja voimistelu. Läheinen luonto tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia lenkkeilyyn, kalastukseen ja retkeilyyn.

La Casa Giallan pihapiiristä ja oleskelutiloista löytyy erilaisia peli sekä musiikkivälineitä vapaa-ajan viettämiseen. Nuoret osallistuvat yhteisiin askareisiin, kuten ruuanlaittoon ja siivoukseen. Tavoite on tukea nuorta ottamaan vastuuta omien asioidensa hoitamisesta ja valmentaa nuorta itsenäisen elämän opetteluun. Näitä taitoja harjoitellaan yhdessä aikuisen kanssa. 

– Kerran kuukaudessa kokoonnutaan yhteisöpalaveriin, jossa nuoret voivat vaikuttaa yhteisiin asioihin ja tuoda kehitysehdotuksia talon arkeen. Kuukausittain pidetään myös jokaisen nuoren kanssa oma kuukausipalaveri, jossa käydään läpi nuoren itselleen asettamien tavoitteiden onnistumista, Anna-Mari kertoo.