Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

OIVA Tarina

OIVA Tarina on 7-paikkainen erityisyksikkö, jonka kuntouttava hoito ja kasvatus on suunnattu 12–17-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Tarina kuva 2. (1)
Tarina kuva 1.
default
Kuva_ruokala
Kuva_olohuone
Kuva_käytävä
PlayPause
previous arrow
next arrow

Yleisesittely

OIVA Tarina tarjoaa laadukasta sijaishuollon palvelua huostaanotetuille ja avohuollon tukitoimena sijoitetuille lapsille ja nuorille, joilla esiintyy voimakasta oireilua mielenterveysongelmina, käytöshäiriöinä, neuropsykiatrisina haasteina, päihdeongelmina tai koulunkäyntivaikeuksina. Yksikkömme arvomaailma perustuu nuorten ja perheiden kunnioittamiseen ja osallisuuteen, hyvän ja myönteisen huomaamiseen, arjen turvallisuuteen ja toivon näkökulman ylläpitämiseen. Toiminnan tärkeä taustaideologia on ratkaisukeskeisyys, joka korostaa tulevaisuuteen suuntaamista, oman toiminnan tarkastelua ja muutosta pienin arkisin askelin.

Toiminta-ajatus

OIVA Tarinan hoidon, kuntoutuksen ja kasvatuksen tavoitteena on tarjota nuorelle keinoja ja mahdollisuuksia hyvän nykypäivän ja huomisen rakentamiseksi sekä menneisyyden käsittelemiseksi. Jokaisella nuorella on tarina, jonka kulkuun hän voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Nuorta tuetaan tekemään oikeita valintoja hyvän arjen, luottamuksellisten ja turvallisten ihmissuhteiden sekä omien vahvuuksien ja voimavarojen avulla. Tämä tavoite onnistuu perheen, läheisten ja muiden verkostojen tuella.

Arki meillä

OIVA Tarinan arki koostuu selkeästä päivä- ja viikkorytmistä, johon kuuluu koulunkäyntiä, harrastuksia, yhteistä tekemistä sekä yksilöllisistä tarpeista ja toiveista lähtevää ajanviettoa. Jokaisella nuorella on yksi tai kaksi omaohjaajaa, joiden kanssa nuori käy keskusteluja, viettää aikaa ja luo tavoitteita. Arkisten asioiden, kuten siivouksen, pyykkihuollon, ruuanlaiton ja rahankäytön opettelun avulla luodaan pohjaa nuoren itsenäistymiselle. Arjen asioita pohditaan kasvatuskumppanuuden hengessä vanhempien kanssa, jotta nuoren arjen kokonaisuudesta syntyisi yhteinen käsitys. Nuoren menneisyyden tarina sekä kulttuuriset ja uskonnolliset erityistarpeet pyritään ottamaan huomioon mahdollisuuksien mukaan.

Koulunkäynti

OIVA Tarinan tiloissa toimii Siilinjärven kunnan Ahmon koulun erityisluokka, joka mahdollistaa peruskoulun käymisen yksilöllisen ja joustavan opetussuunnitelman mukaisesti. Opetuksesta vastaavat erityisopettaja ja koulunkäynnin ohjaaja. Nuorten on mahdollista käydä peruskoulua myös lähellä sijaitsevassa Ahmon koulussa tai suorittaa siellä taito- ja taideaineita. Siilinjärvellä ja lähellä sijaitsevassa Kuopiossa on hyvät jatkokoulutusmahdollisuudet.

Tilat ja ympäristö

Siilinjärven keskustan kupeessa sijaitseva OIVA Tarinan kiinteistö on tilava ja käytännöllinen. Nuorten asuintilat ovat ylimmässä kerroksessa ja jokaisella nuorella on oma huone, jonka voi sisustaa haluamallaan tavalla. Nuoret voivat viettää yhdessä aikaa yhteisissä tiloissa esimerkiksi pelaamalla lauta- ja konsolipelejä, kuuntelemalla musiikkia tai askartelemalla. Alakerrassa on ruokasali, jossa ateriat syödään yhdessä. OIVA Tarina sijaitsee aivan 5-tien varrella, linja-auto- ja juna-asema ovat kilometrin ja lentokenttä reilun kymmenen kilometrin päässä.

Harrastusmahdollisuudet

OIVA Tarinan alimmista kerroksista löytyy tilaa harrastuksille, ja yksikön ympärillä oleva Tarinaharjun kaunis alue tarjoaa hyvät ulkoilumahdollisuudet. Siilinjärvellä ja lähellä sijaitsevassa Kuopiossa on monipuolisia harrastusvaihtoehtoja jokaisen tarpeisiin. Nuoria tuetaan, ohjataan ja kannustetaan iloa ja onnistumisen kokemuksia tuottavan harrastuksen pariin. Yksiköstä on tehty yhteisiä retkiä muun muassa kansallispuistoon, karting-keskukseen ja huvipuistoihin. Yhteisten mökkilomien avulla tuetaan yhteisöllisyyttä ja etsitään elämyksiä luonnon keskellä.

Henkilökunta

Oiva Tarinassa nuorten kuntoutuksesta vastaa moniammatillinen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisista koostuva henkilökunta. Henkilökunnan erityisosaamiseen kuuluvat muun muassa päihde- ja mielenterveystyö sekä neuropsykiatrinen valmennus. Yksikkö käyttää Siilinjärven ja Kuopion julkisia terveyspalveluita perusterveydenhuollon, psykologin ja psykiatrin palveluiden osalta.