Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Pienryhmäkoti Heinälahti

Heinälahden kylällä Mikkelissä sijaitseva Pienryhmäkoti Heinälahti on 14-paikkainen (7+7) perustason sijaishuoltoyksikkö 11 – 17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Heinälahden osastot ovat nimeltään Versola ja Taimila.

Yksikön pihapiirissä sijaitsee myös sijaishuollon loppuvaiheessa oleville nuorille tarkoitettu itsenäistyjien talo, jossa voidaan toteuttaa turvallisesti ja valvotusti itsenäistymisharjoitteluita sijoituksen aikana.

Heinälahti
Ulkokuva Heinälahti
Huone Heinälahti
Osasto 1 huone
PlayPause
previous arrow
next arrow

Toiminta-ajatus

Pienryhmäkoti Heinälahti tarjoaa laadukasta asiakaslähtöistä sijaishuoltoa turvallisissa puitteissa. Pyrimme siihen, että lapset voivat elää tasapainoista turvallista arkea kodinomaisessa ympäristössä. Työskentelymme perustuu terapeuttiseen suhdekeskeiseen omaohjaaja työhön. Terapeuttisuus toteutuu arjen ohjaustyössä, kohtaamisessa sekä omaohjaajatyössä. Terapeuttinen omaohjaajasuhde kannattelee lasta ja tarjoaa mahdollisuuden tunnetaitojen ja itsetuntemuksen vahvistumiseen sekä psyykkiseen ja sosiaaliseen eheytymiseen. Omaohjaajatyö on jatkuvaa arjenkohtaamista ja rinnalla kulkemista sekä suunnitelmallista, yksilöllistä työskentelyä soveltuvia menetelmiä hyödyntäen.

Toimimme asiakaslähtöisesti siten, että lapsen omat mielipiteet, odotukset ja kokemukset tulevat kuulluksi. Heinälahdessa lapselle nimetään omaohjaaja, joka vastaa lapsen arjen rakentumisesta yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Työskentely perustuu hoito- ja kasvatussuunnitelmaan sekä tiiviiseen yhteistyöhön lapsen perheen ja läheisten kanssa. Sijaishuolto Heinälahdessa voi rakentua selkeänä, turvallisena, ikätason mukaisena jatkumona kohti itsenäistymistä ja esim. tuettua asumista tai suuntautua vahvasti lapsen kotiinpaluun ja perheen jälleenyhdistämisen suuntaan.

Arki meillä

Pienryhmäkoti Heinälahdessa eletään arkea aikuisten ohjauksella mutta nuorta kuullen. Arki rakentuu selkeästä päivärytmistä ja erilaisista strukturoiduista ikätasoisista arkipäivän askareista. Hoito- ja kasvatustyöskentelyä ohjaa lapsikohtainen suunnitelma. Lasten arjessa keskeisin elementti on luonnollisesti koulunkäynti tai opiskelua. Tämän rinnalla toteutuvat mm. säännölliset tavoitteelliset omaohjaajatuokiot, henkilökohtaiset hoitokontaktit ja erilaiset vapaa-ajan aktiviteetit. Joka toinen viikko pidettävä yhteisökokous on lasten parlamentti, jossa toimintaa kehitetään yhteistyössä lasten kanssa. 

Koulunkäynti

Pienryhmäkoti Heinälahti tarjoaa yhteistyössä alueen oppilaitosten kanssa erilaisia yksilöllisiä ja joustavia perus – ja erityisopetusratkaisuja. Ammatillisen koulutuksen osalta Mikkelin seutu tarjoaa todella laajan valikoiman erilaisia vaihtoehtoja.

Tilat ja ympäristö

Pienryhmäkoti Heinälahti sijaitsee noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Mikkelin keskustasta Heinälahden kylällä. Jokaisella asiakkaalla on tilava yksilöllisin sisustusratkaisuin sisustettu huone. Yksikön pihapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat miellyttävät puitteet turvalliselle vapaa-ajan vietolle. Pienryhmäkoti sijaitsee julkisten kulkuyhteyksien varrella, käytännöllisen välimatkan päässä oppilaitoksista, harrasteista ja palveluista.

Harrastusmahdollisuudet

Mikkelin seutu tarjoaa todella monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Kaikille lapsille mahdollistetaan heidän mielenkiintonsa mukaisia yksilö- tai ryhmäharrasteita. Suosituimpina harrasteina vuodesta toiseen ovat säilyneet laskettelu, ratsastus ja erilaiset kamppailulajit. Tarjoamme arkeen toiminnallisuutta yhteisen tekemisen kautta esimerkiksi luonnossa liikkumista, makkaranpaistoa laavulla, kalastusta tai urheilua ja touhuamista läheisillä liikuntapaikoilla. Pienryhmäkodin pihapiiristä löytyy koripallokenttä, skeittiramppi ja trampoliini. Musiikin harrastajille Heinälahdesta löytyy bänditila erilaisine instrumentteineen ja musiikin tallennusmahdollisuuksineen.

Henkilökunta

Toimintamme vahvuutena on kokenut ja osaava henkilöstö. Mielenterveys- ja päihdetyön sekä erityispedagogisen osaamisen näemme kuuluvan sijaishuollon perusosaamiseen. Panostamme omaohjaaja- ja perhetyöhön sekä itsenäistymistaitoihin ja toiminnallisuuteen. Henkilöstöämme tuetaan mm. koulutuksilla ja säännöllisellä työnohjauksella.