Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Varatie Vihti

Kuva1
kuva22
Kuva32
Varatie Vihti 4-4-135-747-317-1542094738
Kuva4
Kuva5
PlayPause
previous arrow
next arrow

Yleisesittely

Varatie Vihdin yksikkö sijaitsee rauhallisella omakotitaloalueella, alle 2 km päässä Vihdin kirkonkylältä. Varatie Vihti on 7-paikkainen erityisyksikkö. Yksikössä on myös itsenäistymisasunto itsenäistymisharjoittelua sekä tuettua asumista varten.

Varatie Vihdin erityisyksikön asiakasprofiilina ovat 13–17-vuotiaat haastavasti ja psyykkisesti oireilevat nuoret. Tarjoamme sijaishuoltoa avohuollon tukitoimena, kiireellisesti sijoitetuille tai huostaanotetuille nuorille.

Toiminta-ajatus

Toimintaamme ohjaa ratkaisu- ja voimavarakeskeinen viitekehys. Pyrimme tukemaan nuorta säännöllisessä arjessa.   Teemme säännöllisesti nuoren läheisten ja sosiaalityöntekijän kanssa toimintakykymittarin sekä hoito -ja kasvatussuunnitelman. Näiden pohjalta suunnitellaan nuoren arki, hoito ja kasvatus sekä koulukäynti ja mahdolliset muut tarpeet, kuten terapiakäynnit.

Nuoret ja heidän perheensä kohdataan kunnioitettavasti ja aidosti. Ihmisten kohtaaminen, dialogisuus ja luottamus ovat painopisteinä jokaisen nuoren ja perheen kohdalla. 

Arki meillä

Arki yksikössämme perustuu yksinkertaiseen selkeästi strukturoituun arkeen ja ennakoitavuuteen. Aikuisen läsnäololla ja rinnalla kulkemisella turvaamme nuoren arjen sujuvuutta. Nuoren arkea Varatiellä turvaa selkeät pelisäännöt, toistemme kunnioittaminen, kuunteleminen sekä yhteisten arvojen vaaliminen. Nuoren arjen sujuvuutta tuemme yksilöidyn hoito- ja kasvatussuunnitelman lisäksi yhteisöllisellä toiminnalla ja harrastusmahdollisuuksia ja -kokemuksia mahdollistamalla ja tukemalla. 

Koulunkäynti

Varatie Vihdissä perusopetus järjestetään nuoren tilanteen mukaan. Vaihtoehtoja ovat yleisopetus, erityisopetus ja joustava perusopetus (JOPO). Opetus järjestetään Vihdin yhteiskoulussa tai Vihdin kunnan alaisessa pienopetusryhmässä, johon lapset kuljetetaan yksiköstä aamuisin. Erityisluokan opetuksesta ja yksilöllisestä suunnittelusta vastaavat erityisluokanopettaja, sosiaaliohjaaja ja kouluohjaaja. Teemme tiivistä ja säännöllistä yhteistyötä henkilökunnan kanssa. 

Toisen asteen koulutuksen osalta Nummelan Luksiassa on kattava toisen asteen opintovalikoima. Lisävaihtoehtoina nuorille, jotka tarvitsevat lisätietoa ja varmistusta omasta alastaan, on mahdollista opiskella ammattistartilla tai ammattiin valmentavalla linjalla. Lukio-opiskelu on mahdollista yksiköstä käsin Vihdin lukiossa, tai pääkaupunkiseudun lukioissa.

Tilat ja ympäristö

Varatie Vihti on tiloiltaan viihtyisä ja kodinomainen. Nuoren omat toiveet pyritään ottamaan huomioon oman huoneen viihtyvyydessä ja sisustamisessa. Varatie Vihdin lähiympäristö on rauhallista aluetta, josta kuitenkin sujuvaa lähteä kauemmas esimerkiksi harrastuksiin tai kotiharjoitteluihin. Julkinen liikenne on tarjolla Vihdin kirkonkylällä. Tarvittaessa tuemme nuoren liikkumista yksikön ulkopuolella.

Harrastusmahdollisuudet

Varatie Vihdissä tarjotaan nuorille mahdollisuuksia tutustua erilaisiin harrastuksiin ja tuetaan yksilöllisen harrastamisen toteutumista. Vihdin ja Nummelan alueen monipuoliset harrastusvaihtoehdot ovat kätevästi saatavilla ja etäisyydet lyhyet. Tarvittaessa kuljetamme nuoret harrastuksiin.

Lähietäisyydellä yksiköstä on tarjolla mm. ratsastuskoulu, kuntosali, uimahalli ja laskettelukeskus Vihti Ski. Ympäristönä Vihti tarjoaa monipuolisia luontokohteita retkeilylle sekä viihtyisiä uimarantoja. Jokaviikkoinen yksikkömme perinteeksi muodostunut toimintatorstai tukee yhdessä tekemiseen erilaisissa aktiviteeteissä. 

Henkilökunta

Yksikön henkilökunta on koulutettu nuoren haastavan käytöksen ennaltaehkäisyyn ja hallintaan. Tätä henkilökunnan osaamista päivitämme lisäkoulutuksin säännöllisesti. Pääpainona kuitenkin on, että nuoren kanssa pyrimme pulmalliset asiat selvittämään nuorta kuuntelemalla ja nuoren kanssa puhumalla yksilöllisyys huomioiden.