Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

DKT osana jälkihuollon työskentelyä

Dialektinen käyttäytymisterapia (DKT) on tehty ihmisille, joilla on ongelmia tunteiden säätelyn kanssa.

Ongelmat tunteiden säätelyn kanssa kehittyvät, kun ihminen kasvaa olosuhteissa, joissa ei opi luottamaan tunteisiinsa tai oppii niiden olevan vääriä. Tämä johtaa pitkään jatkuessaan mielen sekamelskaan ja kokemukseen, että yksilö ei pysty vaikuttamaan omaan elämään.

DKT:ssa opetellaan ja määritellään taitoja, jotka auttavat muuttamaan arjessa haittaavia ja ongelmatilanteita aiheuttavia käyttäytymisen, tunne-elämän ja ajattelun kaavoja.

Miksi tarvitaan taitoharjoittelua?

  • Käyttäytymisterapiassa ajatellaan, että monet mielenterveyden ongelmista kärsivien vaikeuksista johtuvat taitopuutoksista.
  • Taidot ovat ratkaisu: passiivisesta avun pyytäjästä aktiiviseksi oman elämän toimijaksi.
  • Tärkeää on, että ihminen liittää ”voinnin” korjaantumisen omaan toimintaansa.
  • Käyttäytymisterapiassa taidot ymmärretään toimintoina, jotka auttavat ihmistä pääsemään tavoitteisiinsa.
  • Tavoitteet olisi hyvä olla selvillä.
  • Ihmisen tulisi olla tietoinen, millaista käyttäytymistä häneltä odotetaan.

DKT-arkiohjausta käytetään muutoksen tähtäämiseen. Ihmistä autetaan luopumaan vaikeuksia aiheuttavista toimintamalleista ja harjoittelemaan uutta, taitavaa käyttäytymistä. Keskeistä on validoida ja vahvistaa toivottua käyttäytymistä. Ei-toivottu käyttäytyminen pyritään ”sammuttamaan” eli jättämään huomioimatta tai blokkaamaan pysäyttämällä se alkuunsa ja jatkamalla keskeistä asiaa. Ohjaukseen sisältyy hyväksynnän tavoite ja hyväksyntään tähtäävä työskentely. Hyväksyntää edistetään tietoisen läsnäolon harjoituksilla ja hyväksyntää viestittävällä vuorovaikutuksella. Olennaista on sekä muutoksen että jatkuvan hyväksynnän jatkuva edistäminen ja tasapainottaminen.

DKT-arkiohjauksen keinoin on valmius vähentää nuoren itsetuhoista käyttäytymistä ja ohjata nuorta korvaamaan se taidokkaalla käyttäytymisellä. Kehitystä haittaavaan, nuorta itseään ja ympäristöä vahingoittavaan toimintaan puututaan ajantasaisesti ja nuorta ohjataan normaaliin hoitavaan arkeen, oman elämänhallinnan paranemiseen, oireidenhallinnan vahvistumiseen ja toimiviin käytäntöihin. DKT-arkiohjaus vaatii nuoren sitoutumista ja luottamusta ohjauksen vastaanottamiseen, jotta muutosta saadaan syntymään. Jälkihuoltonuori on monenlaisen muutoksen äärellä omassa elämässään ja silloin on kohdennetusti oikea-aikaista harjoitella myös tunne-elämän taitoja.

Kirjoittaja:
Sirpa Aho-Vainio, yksikönjohtaja
Palveluasumisyksikkö Koppuri