Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Kohtaamisen vuosi

Kuinka voit kohdata toisen ihmisen, ellet tiedä kuka itse olet?

Mehiläisessä on alkanut kohtaamisen teemavuosi. On upeaa, että saamme työstää tätä ensi arvoisen tärkeää asiaa tämän vuoden ajan ja toivomme, ettei asia jää vain tähän vuoteen. Kohtaamisesta ja sen merkityksestä puhutaan paljon, mutta pystyykö kohtaamisen tehdä ammatillisesti hyvin, jos et ihmisenä tunne itseäsi?

Kahden tai useamman ihmisen hyvä kohtaaminen on mahdollisuus ymmärrykselle ja asioiden eteenpäin viemiselle. Kohtaamista sävyttävät monet sisäiset ja ulkoiset tekijät, joihin tänä vuonna kiinnitämme huomiota. Kaikki lähtee kuitenkin liikkeelle minusta itsestäni.

Päihteillä oireilevat nuoret ovat hyvin herkkiä kohtaamiselle ja sen tuomille nyansseille ja he ovat olleet parhaita opettajia meille heidän parissaan työskenteleville. Jos meillä on jo tilanteeseen tullessa omat ennakkoluulomme, käsityksemme ja menetelmämme, kuinka haluamme asioiden toimivan, voimme hyvin usein jäädä tilanteeseen, jossa kohtaamme henkilö ei tule kuulluksi omana itsenään. Onkin erityisen tärkeää, että tiedostamme tilanteessa oman vireystason, ennakkoluulomme, emmekä lukitse itseämme jonkin menetelmän taakse. Meidän tulee kohdata ihminen ihmisenä tarvekeskeisesti. Kun olemme rauhoittuneet tilanteeseen ilman ennakkoluuloja, meillä on taivas auki saada yhteinen ymmärrys, oli asia sitten mikä tahansa.

Ihmettely ja kysyminen antaa yleensä paremman tuloksen, kuin valmiiden vastauksien antaminen. Oman egomme tappaminen on tärkeää, sillä ego aktivoituu pelosta ja pelko ohjaa kohtaamistamme väärään suuntaan. Oman keskeneräisyyden, ymmärtämättömyyden, sekä pelkojen näyttäminen saattaa pelottaa, mutta rohkeus olla oma itsensä juuri siinä hetkessä, antaa kohtaamiselle muistijäljen, jossa ymmärrys sai vallan. Nämä hetket ovat käänteentekeviä kaikessa kohtaamisessa.

Entä kuinka sinä kohtaat itsesi? Siedätkö omaa keskeneräisyyttä ja häpeää? Oletko itsellesi armoton vaatija, vai eikä oma itsesi kiinnosta? Kyse ei ole vain meidän suhteestamme itseemme, vaan nämä asiat värittävät myös kohtaamistamme toinen toisiimme. Ole siis hereillä itsesi kanssa ja käytä aikaa tutustuaksesi itseesi. Tämän tutkimusmatkan vaarana on se, että et pidä kaikesta mitä löydät. Toisaalta tulet myös huomaamaan, että löytöjesi vuoksi lisäät omaa, sekä muiden hyvinvointia jo olemassa olollasi.

Saviston toimintayksikkö
Ville-Perttu Kohonen, yksikönjohtaja