Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Perheiden kanssa tehtävän työn kehittämisprojekti vuodelta 2022

Tammikuussa 2022 Raussilan toimintayksikkö aloitti pilotoimalla yhteistyön Saviston kodin ja Kakspy ry:n kanssa. Yhteistyötä on tehty perheiden kanssa tehtävän työn merkeissä. Kakspy ry:stä on ollut mukana perhe- ja läheistyöstä vertaisohjaajana Taina Simos sekä perhe- ja läheistyöntekijä Tiina Saavalainen.

Olemme pitäneet Raussilan vanhemmille yhdessä vertaistukiryhmäprosessin, joka kesti muutaman kuukauden ajan. Raussilaan sijoitettujen lasten vanhempien vertaistukiryhmä kokoontui ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2022. Alun perin oli sovittu kuusi kokoontumiskertaa, mutta vanhempien toiveesta järjestettiin vielä seitsemäs kerta, sekä ryhmän lopetuksen jälkeen lokakuussa 2022 pidettiin vielä yksi kerta: ”Mitä kuuluu nyt?”

Tapaamiset olivat videoyhteyden kautta, sillä vanhempia asui ympäri Suomea. Kuitenkin yksi lähikerta oli sovittuna, mutta aikataulullisista syistä se siirrettiin myös etätapaamiseksi.

Tapaamisissa runkona pidettiin Palaset-mallia, joka on huumeita käyttävän nuoren läheisiä kohtaavalle ammattilaiselle suunniteltu malli. Ensimmäisellä ryhmä kerralla tehtiin ryhmäsopimus, mm. että tapaamisissa kamerat päällä ja ryhmän asiat joita käsitellään, jäävät vain ryhmään, sillä asiat ovat raskaita, vaikeita ja arkaluontoisia. Oli kuitenkin ilo huomata miten vertaisuuden ilo ja voima kantoivat tiukassakin paikassa ja miten tärkeää vanhemmille oli vertaistuki.

Toinen ryhmä aloitti vuoden 2023 alussa Saviston kodin Saviston toimintayksikössä. Projekti saateltiin loppuun maaliskuun alussa. Uutta projektia ja yhteistyön kehittämistä aloitetaan suunnittelemaan jo keväällä 2023 yhteistyöryhmällä Saviston kodeilta ja Kakspy ry:ltä. Hedelmällinen yhteistyö on luonut mallia, että tarvittaessa voimme ohjata sijoitettujen lasten vanhempia olemaan yhteydessä Kakspy ry:n ohjaajiin, mikäli vanhemmat kaipaavat lisätukea Saviston kodin tuen lisäksi.

Lisäksi olemme saaneet Raussilan Etapin työryhmälle Kakspy ry:n vertaisohjaajana toimivalta Taina Simokselta vinkkejä entistä parempaan yhteistyöhön toimia sijoitettujen lasten vanhempien kanssa Tainan kertoessa omaa tarinaansa sijoitetun lapsen vanhemman näkökulmasta.

Yhteistyössä on voimaa!

Anni & Myy