Avopalveluiden tarkoituksena on edistää tuen tarpeessa olevien asiakkaiden vuorovaikutusta, toimintakykyä, psyykkistä kuntoutumista ja hyvinvointia heidän omassa toimintaympäristössään. Laajasta palveluvalikoimastamme on mahdollisuus suunnitella asiakasta palveleva, ajallisesti rajattu, kuntouttava muutostyöskentelyyn tähtäävä palveluketju.
Asiakastyön tilaajina voivat olla kuntien sosiaalitoimi, terveydenhuolto tai Kela. Toimimme Pohjois-Savon alueella ja palveluihimme kuuluvat sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaiset avopalvelut perheille, aikuissosiaalityön sosiaalisen kuntoutuksen palvelut, sekä terveydenhuollon ja Kelan kuntouttavat palvelut eri-ikäisille psyykkisesti oireileville asiakkaille. Tavoitteet, suunnitelma ja arviointi tehdään verkostoyhteistyössä asiakkaan yksilölliset tarpeet ja voimavarat huomioiden. Asiakaskohtainen työntekijä/työpari suunnittelee, toteuttaa sekä arvioi työskentelyä, mutta lisäksi kaikissa asiakkuuksissa on käytettävissä moniammatillinen työryhmä, joka tarvittaessa arvioi asiakastyön etenemistä.
Henkilökunta
Pohjois-Savon Avopalveluissa työskentelee kokenut, menetelmäkoulutettu moniammatillinen työryhmä, joka toteuttaa kuntoutuspalveluita ratkaisukeskeisyyden, kiintymyssuhdetyöskentelyn, kognitiivisen kuntoutuksen ja psykodynaamisen viitekehyksen kautta. Työryhmässä on sosionomeja, sairaanhoitajia, kuntoutuksen ohjaaja, sosiaalipsykologeja, kasvatuspsykologi KM, sekä psykologi. Henkilöstöllämme on kiintymyssuhdetyöskentelyn, perhearvioinnin, neuropsykiatrisen valmentajan, sekä ART – ohjaajan koulutuksia. Terapiaa toteuttavat koulutetut lyhytterapeutit ja psykoterapeutit.
Hanna Löytömäki
Työtausta Olen toiminut yrityksen palveluksessa jo 20 vuoden ajan, josta pisin työhistoriani on psyykkisen kuntoutuksen parissa. Yhdessä työryhmän ja yrityksen kanssa olen ollut luomassa seutukuntamme tarpeen mukaisia profiloituja sosiaalitoimen ja terveydenhuollon avopalveluita.
Arvot Arvostan kaikessa toiminnassa toisten kunnioittamista. Aidon välittämisen ja kumppanuuden kautta löytyvät yhteiset ratkaisut kehittymiselle ja onnistumisille.
Mielenkiinnonkohteet Mieleiset hetket vietän perheen, ystävien, luonnon ja matkustamisen parissa.
Miten työkaverit kuvailisivat sinua? Työkaverit ovat kertoneet olevani luotettava ja lämmin tsemppari.
Työilmapiiri Työyhteisössä tärkeitä toteutuvia asioita ovat kuuleminen, avoimuus, innovatiivisuus ja hyvinvointi.
Millainen yhteistyökumppani minä olen? Tavoitettavuus, hyvä yhteistyö ja palvelualttius ovat vahvan yhteistyökumppanuuden elementtejä.
Millaista on mielestäsi hyvä hoito? Kunnioittavaa, yhteisiä tavoitteita kohti etenevää, sekä asiakkaan osallisuutta huomioivaa.
Ahjo-koulutoiminta tarjoaa matalan kynnyksen mahdollisuuden suorittaa tuetusti ja turvallisesti peruskouluopintoja. Toiminta on suunnattu lapsille ja nuorille, joiden koulunkäynti omassa koulussa on haasteellista tai liian kuormittavaa. Ahjo-koulutoiminta tapahtuu yhteistyössä lapsen tai nuoren ja heidän perheidensä, koulun, sosiaalitoimen sekä muiden lapsen yhteistyötahojen kanssa. Tarpeen kartoittaa oppilashuoltoryhmä ja Ahjo-koulutoimintaan ohjautuminen tapahtuu sosiaalityöntekijän kautta. Tavoitteena on aina omaan kouluun palaaminen. Toiminta on määräaikaista ja räätälöidään nuoren yksilöllisiä tarpeita vastaavaksi. Opetuksen sisällöstä vastaa oman koulun vastuuopettaja.
Ammatillisessa tukihenkilötyöskentelyssä ohjaajan ja asiakkaan välinen työskentely on asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioivaa, kokonaisvaltaista ja joustavaa. Tukihenkilötyön tavoitteena on lapsen tai nuoren toimintakyvyn ja arjenhallinnan tukeminen ikätasoisesti sekä verkoston mahdollisuuksien kartoitus ja hyödyntäminen. Palvelut toteutetaan asiakkaiden omassa toimintaympäristössä kuten kotona, koulussa ja harrastuksissa. Lasta tai nuorta aktivoidaan toiminnallisuuteen kodin ulkopuolella turvallisen aikuisen tukemana työskentelyn tavoitteet huomioiden.
Avomuotoinen perhekuntoutus on koko perheelle tarjottavaa suunniteltua ja tavoitteellista kuntoutusta, jolla pyritään turvaamaan lasten kasvuolosuhteet, tukemaan vanhempia kasvatuksessa ja vahvistamaan perheen omia voimavaroja. Perhekuntoutuksen tavoitteena on toimivaksi perheeksi kasvaminen. Yhteistyössä perheen kanssa luodaan tukeva perusturvallisuus, mahdollistetaan perheen sisäinen tunteiden ilmaisu ja tuetaan ristiriitojen ratkaisukykyä. Perheestä etsitään vastuullista vanhemmuutta, selkiytetään perheen sisäisiä rooleja ja etsitään verkostoista tukevia voimavaroja. Perhekuntoutusta toteuttaa moniammatillinen tiimi, ja työskentely tapahtuu asiakkaan omassa arkiympäristössä.
Jälkihuollon tavoitteena on vahvistaa nuoren voimavaroja ja tavoitteiden toteutumista sijoituksen jälkeen, nuoren roolin ja oman paikan löytymistä yhteiskunnassa, sekä tukea nuoren itsenäistyvää elämää. Palvelussa etsitään nuorta tukevia luonnollisia verkostoja, sekä luodaan kuva ehjästä tulevaisuudesta. Yksilöllinen toteutus huomioi kokonaisvaltaisesti asiakkaan elämäntilanteen ja tuen tarpeen. Työskentelyllä edistetään asiakkaan koulutuksessa tai työelämässä selviytymistä. Palvelut toteutetaan asiakkaiden omassa toimintaympäristössään kuten kotona, koulussa, harrastuksissa ja työpaikalla tai esim. päivätoimintakeskuksessa. Palvelusuunnitelma laaditaan yhdessä asiakkaan kanssa, ja se pohjautuu asiakassuunnitelmaan. Työskentelyssä on mahdollista hyödyntää OmaMehiläisen Itsenäistymisen verkkovalmennusta, joka on kehitetty tukemaan täysi-ikäisyyden ja uuden elämänvaiheen kynnyksellä olevia nuoria.
Kognitiivinen lyhytterapia ja ratkaisukeskeinen terapia ovat kohdentunutta ja ajallisesti rajattua työskentelyä, jossa muutosprosessia tuetaan tavoitteellisilla ja muutosta tukevilla psykoterapian menetelmillä. Tavoitteena kuntouttavassa yksilötyöskentelyssä on hyvinvointia edistävä toimintakyvyn, tunnetilojen säätelytaitojen ja ajattelumallien kehittyminen.
Kuntoutuspsykoterapia on kognitiivista yksilöpsykoterapiaa aikuisille ja nuorille, jota tarjotaan KELAn kuntoutuspsykoterapiana tai omakustanteisesti. Psykoterapeuttina toimii Valviran ja Kelan hyväksymänä kognitiivisen psykoterapian psykoterapeutti, laillistettu psykologi. Terapiatapaamisia voidaan järjestää myös asiakkaan arkiympäristössä.
NUOTTI-valmennus on henkilökohtaista valmennusta 16-29-vuotiaalle nuorelle, jolla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa ja joka kaipaa apua arjen haasteisiin ja tulevaisuuden suunnitteluun. Nuotti-valmennusta järjestetään nuoren ammatillisena kuntoutuksena ja sitä voi hakea ilman lääkärinlausuntoa tai hakemusta Kelasta. Nuoren on mahdollisuus saada kuntoutusrahaa valmennuksen ajan.
Neuropsykiatrinen valmennus on ohjauksellinen ja tavoitteellinen kuntoutusmenetelmä lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on neuropsykiatrisia haasteita (ADHA/ADD, Aspergerin syndrooma tai Touretten oireyhtymä). Valmennus on joko yksilöohjausta tai perhevalmennusta, joka tapahtuu asiakkaan luonnollisissa toimintaympäristöissä. Palvelu räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan yhdessä perheen ja muun verkoston kanssa.
Oma väylä -kuntoutus on Kelan moniammatillista kuntoutusta neuropsykiatrisen diagnoosin saaneelle 16–29-vuotiaalle asiakkaalle. Kuntoutus tukee asiakasta arjessa, sosiaalisissa suhteissa, opinnoissa ja työelämässä. Oma väylä -kuntoutukseen haetaan Kelan hakemuslomakkeella: Harkinnanvarainen kuntoutus KU 132.
Perhearviointi on ammattilaisten yhdessä perheen kanssa toteuttamaa kattavaa perheen kokonaistilanteen, vanhemmuuden sekä tuen tarpeen arviointia. Perhearviointi toteutetaan perheen omassa arkiympäristössä keskittyen asioiden tarkasteluun erityisesti lapsen tai lasten näkökulmasta. Perhearvioinnissa tehdään kokonaisvaltainen arvio, joka pitää sisällään psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen arvioinnin. Arviointi tapahtuu ammatillisena työparityöskentelynä, ja arviointi- jakson päätteeksi tilaaja saa kirjallisen arvioinnin perheen voimavaroista ja haasteista sekä jatkosuosituksen.
Sosiaalihuoltolain mukainen perhetyö on asiakasperhettä psykososiaalisesti tukevaa, suunniteltua ja tavoitteellista palvelua, jota ohjaa sosiaalityön asiakassuunnitelma. Perhetyön tavoitteena on tarjota lapsiperheille varhaista tukea haastaviin perhetilanteisiin. Perhetyöllä voidaan ehkäistä ongelmien kasvamista ja mahdollista lastensuojelun tarvetta. Kaikessa toiminnassa korostuu perhekeskeisyys ja asiakaslähtöisyys. Tavoitteena on aina ensisijaisesti saada aikaan muutoksia, joilla turvataan lapsen normaali kasvu ja kehitys. Perhetyö on monimuotoista, sisältäen vanhempien ja lasten kanssa keskustelemisen, arjen hallinnan tukemisen sekä monipuolisia toiminnallisia menetelmiä.
Tavoitteena on kuntoutuminen arjen tilanteissa. Työskentely sisältää oireiden taustalla olevien psyykkisten prosessien tunnistamista sekä muutostyöskentelyä ja taitovalmennusta. Tarpeen mukaan sisällytetään arjen ohjausta, sisältäen kognitiivisia, ratkaisukeskeisiä, psykodynaamisia ja kiintymyssuhdetyöskentelyn menetelmiä.
Ryhmätoimintaa on mahdollisuus järjestää eri ikäryhmissä asiakaskunnan tarpeiden mukaan räätälöitynä. Ryhmämuotoista toimintaa järjestetään muun muassa itsenäistymisen tukemiseksi, toiminnallisuuden kasvattamiseksi, eläinavusteisuuden hyödyntämiseksi ja vanhemmuuden tukemiseksi. Järjestämme myös yksittäisiä teemailtoja eri aihekokonaisuuksien ympärille. Ryhmätoiminnassa korostuu ennen kaikkea jatkuva arviointi asiakkaan kokonaiskuntoutuksen edistymisestä ja siitä, hyötyykö asiakas ryhmämuotoisesta toiminnasta.
Sosiaalinen kuntoutus on asiakkaan arjen- ja elämänhallinnan kohentumiseen tähtäävää yksilökohtaista työskentelyä. Työskentelyn käytännön sisältö vaihtelee asiakaskohtaisesti hänelle henkilökohtaisesti määriteltyjen tavoitteiden mukaisesti. Sosiaalinen kuntoutus on kotiin ja arkeen annettavaa tukea, vapaa-ajan tukemista ja harrastuksiin sekä palveluihin ohjaamista. Työskentely on hyvin käytännönlähteistä ja se tapahtuu asiakkaalle luontaisessa ympäristössä. Tavoitteena on asiakkaan elämänlaadun kohentaminen, omien voimavarojen löytyminen ja vahvistuminen sekä yhteiskunnallisten valmiuksien kehittäminen. Asiakas on aktiivisena osallisena työskentelyn sisällön suunnittelussa. Sosiaalisella kuntoutuksella pyritään edistämään kokonaisvaltaisesti asiakkaan toiminta- ja työkykyä sekä sitä kautta ehkäisemään asiakkaan syrjäytymistä.
Syömishäiriöstä kuntoutumisessa tavoitteena on kuntoutuminen arjen tilanteissa: syömishäiriöllä oireilevan asiakkaan ohjaustapaamiset toteutuvat kotona/toimipisteellä ajoittuen ruokailujen yhteyteen. Ruokailujen tukemisen ohessa työskentely voi sisältää vaihtoehtoisten toimivampien tunteiden säätelykeinojen vahvistumista ja oireista luopumiseen liittyvän ahdistuksen sietämisen harjoittelua. Työskentelyssä toimitaan toistuvasti terveen sisäisen puolen muistuttajana ja kerrataan tervehtymistä tukevaa psykoedukaatiota arjen haastavissa tilanteissa.
Lastensuojelun tehostettu perhetyö on asiakasperhettä psykososiaalisesti tukevaa, suunniteltua ja tavoitteellista erityistason palvelua, jota ohjaa sosiaalityön asiakassuunnitelma. Tehostettu perhetyö on haastaviin perhetilanteisiin tarjottavaa intensiivistä tukea, jota voidaan antaa esimerkiksi tilanteessa, jossa arvioidaan lapsen sijoitusta kodin ulkopuolelle. Työskentely vaatii laajempaa moniammatillista osaamista, ja työtä tehdään aktiivisessa yhteistyössä koko perheen verkostojen kanssa. Kaikessa toiminnassa korostuu perhekeskeisyys ja asiakaslähtöisyys. Tavoitteena on aina ensisijaisesti saada aikaan muutoksia, joilla turvataan lapsen normaali kasvu ja kehitys. Tehostettu perhetyö on monimuotoista, sisältäen vanhempien ja lasten kanssa keskustelemisen, arjen hallinnan tukemisen sekä monipuolisia toiminnallisia menetelmiä.