Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Isäryhmä – Isät puhuvat yhdessä

”Itselle jäi hyvä mieli joka kerta ryhmän päätyttyä ja toivoisin jatkoa”. Näin päättyi yhden isän kuvaamana keväällä 2019 pilotoimamme viisi tapaamiskertaa sisältävä isäryhmä Pirkanmaan avopalveluissa.

SYKSYLLÄ 2020 me isät käärimme hihat vielä ylemmäksi ja kokoonnuimme kerran viikossa pohtimaan, mitä on hyvä isyys ja miten esimerkiksi omat lapsuuden kokemuksemme isänä olemiseen vaikuttavat. Ryhmän aiheet herättivät esiin vahvoja onnen ja ilon tunteita, mutta myös surun, pettymyksen ja hylätyksi tulemisen kokemuksia. Kun isät ovat ensimmäisen kerran osallistuneet ryhmään ja kuulleet hetken toisen isän tarinaa, on hyvin todennäköistä, että kokee kuuluvansa porukkaan. Ideana onkin, että jokainen isä tai isähahmo on hyväksytty juuri sellaisena kuin on, omine piirteineen ja kokemuksineen. Ryhmän työntekijät ovat myös isiä, jolloin asiakkaat ja työntekijät ovat samalla maaperällä, ja ymmärrys toisen ajatuksista on luontevampaa. Yksi isä kiteyttikin asian hyvin. ”On helpompi puhua omista kokemuksistaan, kun te työntekijät olette aivan tavallisia isiä, ettekä mitään virkamiehiä.”

Jokaisella tapaamiskerralla on tietty aihe ja teoriaosuus, jonka avulla vuorovaikutteinen keskustelu voi alkaa. Aiheina ryhmässä on ollut muun muassa lapsen odotus ja syntymä, isän merkitys lapselle eri ikäkausina, miehen malli, isyyttä voi ja kannattaa korjata, erityistä tukea tarvitsevan lapsen vanhemmuus, lapsen osallisuus, kun lapsi sairastuu, isä elämänopettajana sekä kaksi toiminnallista tapaamiskertaa. Tärkeintä on saada jakaa omia isyydenkokemuksia niin, että samassa veneessä istuva kuuntelee aidosti. On myös kuntouttavaa olla pelkkänä korvana, jos niin sillä hetkellä haluaa. Isäryhmän aikana päästään kokemaan myös toiminnallisia asioita yhdessä, vaikkapa nuotiotulen äärellä ruokaillen ja luonnossa liikkuen, pelaten, urheillen tai saunoen. Tästäkin isät päättävät yhdessä. Toiminnallisuus tukee yhteisesti jaettuja kokemuksia ja yhteisöllisyyttä sekä kannustaa konkreettisesti tekemään asioita isyyden hyväksi.

”TÄLLAINEN RYHMÄHÄN MEILLÄ OLISI PITÄNYT OLLA JO KAUAN SITTEN”

Kokemuksieni mukaan isät puhuvat vanhemmuudesta. Täytyy vain luoda luottamuksellinen ilmapiiri ja tukea osallistumisen alkumetreillä riittävästi. Isäryhmän kohdalla onkin ollut ilo huomata, että osallisuuden kokemus on kasvanut kerta kerralta ja kiinnostus ymmärtää lasta on lisääntynyt. Isät ovat kannustaneet ja antaneet vinkkejä toisilleen positiivisella energialla. Työntekijän ja isän roolista katsoessa ryhmä on herättänyt ajatuksia myös oman isyyden tarkasteluun. Isien voimaantuminen olla enemmän lastensa elämässä sekä ymmärrys lapsen hyvinvoinnin kannalta yhdestä merkittävimmistä ihmissuhteista on ollut keskeinen oivallus jokaisen isän kohdalla. Osallistujat ovat erilaisia miehiä erilaisine elämäntarinoineen, mutta jokaisella on yhteinen tehtävä: isyys.

ISÄRYHMÄ

Isät saapuvat ryhmään lapsen tai perheen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tai muun viranomaisen ohjauksella. Isäryhmä on ryhmämuotoista palvelua, jonka kunta ostaa palveluntuottajalta eli meiltä. Tietyissä tilanteissa ryhmään osallistuminen voi sisältyä jo olemassa olevan perhetyön tai muun lastensuojelun palvelun piiriin.

Familar Oy:n Pirkanmaan avopalvelut järjesti syksyllä 2020 kymmenen tapaamiskertaa sisältävän isäryhmän ja uusi ryhmä on tarkoitus aloittaa syksyllä 2021.

from ’Familar Uutiset’