Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Johtajansa näköinen tiimi

Työelämästä annetaan tällä hetkellä negatiivinen kuva, varsinkin sosiaalialan työstä. Sen koetaan ottavan enemmän kuin antavan. Ihmiset haluavat mahdollisimman paljon vapaa-aikaa, mutta voivat silti huonommin.

Olen toiminut esihenkilönä lastensuojelussa 12 vuotta. Tänä aikana olen nähnyt mahtavia alan ammattilaisia ja täydellä sydämellään työtä tekeviä henkilöitä. Kun auttamisen halu on suuri ja sydämessä tilaa heikompiosaisille, voi työn rajaaminen olla joskus haasteellista. Minua on aina kiinnostanut henkilöstöjohtaminen. Ajattelen, että työn laatu näkyy siinä kuinka hyvinvoivia henkilöt tehtävän työn takana ovat.

Olen tullut nykyiseen esihenkilötehtävääni kesken korona-ajan, marraskuussa 2020. Toimin tuolloin 15 henkisen työryhmän johtajana. Tiimi teki töitä asiakkaiden elinpiirissä ja kaikenlainen työyhteisön tapaaminen oli rajoitettu. Silloin tällöin näin uusia työntekijöitäni toimistolla maskit kasvoilla. Muistan miettineeni, että tunnistaisinko heitä edes, jos olisivat tulleet kadulla vastaan ilman maskeja. Toimistolla sai ruokailla vuorotellen, joten joskus näin kasvoista häivähdyksen.

Siinä hetkessä ei oikein auttanut muu, kuin lähteä kehittelemään sellaisia malleja, joilla pitää yllä työhyvinvointia, vaikka emme pystyneet porukalla kohtaamaan. Perjantaipulla ilmestyi perjantaisin toimistolle ja kukin kävi sellaisen nappaamassa ohi kulkiessaan, muutaman sanasenkin siinä ehti vaihtamaan. ”Torstain toivotut” WhatsApp-ryhmässä kukin työntekijä laittoi voimabiisinsä tai muuten sen hetkiseen tunnelmaan sopivan kappaleen. Joulun välipäiville otettiin ”Välipäivätalkoot” reippailukisa, missä kukin laittoi WhatsAppiin kuvan kulloinkin suoritetusta liikunnasta. Ja monia muita. Lopulta helmikuussa 2021 pääsimme kokoontumaan koko porukalla, ulkona tietenkin ja sielläkin turvaväleillä. Meillä oli pilkkikisat! Ja voi sitä riemua, kun vihdoin näimme minkälainen porukka meitä olikaan kasassa. Tähän mennessä tiimiin oli tullut muutama uusi työntekijäkin.

Työhyvinvointi on paljon muutakin, kuin taustaorganisaation tarjoamat edut ja virkistyspäivät

Monesti sanon työhaastatteluissa, että meillä on varmasti samat työtekijäedut kuin muillakin alueen toimijoilla, emmekä voi niillä näin ollen kilpailla – on hyvä työterveys, hyvät kulttuuri- ja liikuntaedut sekä panostamme työntekijöiden koulutukseen. Mutta millä erotumme joukosta, on se että meillä on panostettu esihenkilöiden koulutuksiin ja hyvinvointiin. Minä ajattelen, että tiimi on johtajansa näköinen, kun esihenkilö voi hyvin niin on todennäköisempää, että tiimikin kukoistaa. Esihenkilötyö on palveluammatti. Esihenkilön tehtävä on auttaa muita kasvamaan ja onnistumaan. Positiivisella vireellä on vaikutus kaikkeen. Hyvinvoiva tiimi jaksaa tehdä töitä, on innovatiivinen ja tuottava.

Korona-ajan työskentelystä opin sen, että työntekijätiimi ja heidän vointinsa oli tärkeintä mitä minulla on. Tuolloin oli tärkeää turvata heitä fyysisesti, mutta myös kasvattaa ilmapiiriä turvalliseksi. Turvallisessa ilmapiirissä lentää hurtti huumori, mutta tarvittaessa uskalletaan vakavoitua vähän kinkkisempien kysymysten ja eriävien näkemysten äärelle. Turvallisessa ilmapiirissä kukin saa olla oma itsensä ja kasvaa niin ihmisenä kuin ammattilaisena. Ihmisen perustarve on tulla kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi – olla arvostettu.

Työ on iloinen asia!

Työelämästä annetaan tällä hetkellä negatiivinen kuva, varsinkin sosiaalialan työstä. Sen koetaan ottavan enemmän kuin antavan. Ihmiset haluavat mahdollisimman paljon vapaa-aikaa, mutta voivat silti huonommin.

Työ on iloinen asia, moni sosiaalialan työtä tekevä sanoo olevansa kutsumusammatissaan. Meillä on varmasti kentällä tiimejä, joissa voidaan hyvin. Tiimejä, joissa autetaan toisia, jaetaan osaamista ja ollaan sitoutuneita. Organisaatioita, jotka ymmärtävät arvostaa työntekijöitänsä. Toivon, että meillä on luotettavia esihenkilöitä, jotka ovat aitoja omia itsejään. Esihenkilöitä, jotka haluavat synnyttää ja ylläpitää sellaisia työoloja, jotka ehkäisevät uupumista. Esihenkilöitä, joilla on rohkeutta jäädä itse taka-alalle ja saada hyvinvoiva tiiminsä kukoistamaan.

Oletko sinä osa tällaista tiimiä, oletko iloinen työstäsi? Voisiko siitä kertoa muillekin ja saada näin ollen myös muut ajattelemaan työelämästä positiivisemmin!

Kirjoittaja:
Johanna Rautio, Aluejohtaja
Familar Avopalvelut