Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Omavalvonnan seurantahavainnot ja kehittämistoimenpiteet Q4/2023

Tiedotamme ulkoisesti neljä kertaa vuodessa omavalvonnan seurantahavainnoista ja toimenpiteistä.

Toteutuneet kehittämistoimet Q4/2023

Kohti elinvoimaisia työyhteisöjä -prosessi jatkui työskentelynä yhdessä asiakkaiden kanssa. Loppuvuoden aikana määriteltiin yksikkötasolla asiakastyön hyveitä. Yksiköille tehdyssä kyselyssä työskentelyn koettiin parantaneen työyhteisön toimivuutta ja palautteenantoa. Hanke jatkuu edelleen kevään 2024 ja syksyn 2024 aikana ja hankkeen opit juurrutetaan osaksi työyhteisöjen toimintaa. 

Lääkehoidon kehittäminen on jatkunut tarkennetun lääkehoitosuunnitelmapohjan lanseeraamisella joulukuussa ja marraskuussa sijaishuollon yksiköiden lääkehoitovastaaville järjestetyllä koulutusiltapäivällä. Lisäksi lääkehoidon käytäntöjä tarkennettiin entisestään Valviran 30.10.2023 järjestämän verkkoseminaarin ohjeistuksen mukaisiksi.  

Päihdetyön koulutuksen sisältö on uudistettu yhdessä Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK:n kanssa ja otetaan käyttöön tammikuussa 2024. Lisäksi uudet Mapa-kouluttajat on valittu vahvistamaan olemassa olevaa koulutustiimiä. Valittujen henkilöiden koulutus alkaa tammikuussa 2024. 

Toimintariskien arviointi 

Toimintariskien arviointi toteutetaan Familarissa osana omavalvontaa vuosittain viimeisen vuosineljänneksen aikana. Kyselyyn vastasi 80 lastensuojelun laitosyksikköä tai perhehoidon ja avopalveluiden toimipistettä. 

Vuoden 2024 aikana uudistamme toimintariskien arviointia ja siitä erotetaan omaksi osakseen työn vaarojen arviointi. Työn vaarojen arviointi toteutetaan THL:n pohjaa hyväksikäyttäen toisella ja toimintariskien arviointi kolmannella vuosineljänneksellä. 

Omavalvonnan vuosikysely 

Joulukuussa toteutettava omavalvonnan vuosikysely kokoaa toimipisteiden oman näkemyksen kuluneesta vuodesta. Se on oleellinen osa seuravan vuoden toiminnan ja kehityskohteiden suunnittelussa. 

Vuoden 2023 omavalvonnan vuosikyselystä nousseita vuoden 2024 laadun keskeisiä kehityskohteita ovat: 

Kirjaaminen: 

  • Kantavalmiuden varmistaminen 
  • Kirjaamisvalmentajien koulutus ja koko henkilöstön kouluttaminen kirjaamisen sisältöön 

Poikkeamakäsittely: 

  • Käsittelyn varmistaminen yksiköissä 
  • Ennaltaehkäisyyn panostaminen  

Kuukausittaiset omavalvontakyselyt 

Familarissa laatua seurataan myös kuukausittaisilla omavalvontakyselyillä yksiköille. Kyselyssä on yhdeksän seurattavaa osa-aluetta: hoito ja kasvatus, asiakkaiden tilanne, lastensuojelulain mukaiset rajoitustoimenpiteet, turvallisuus, ravinto ja siisteys, kiinteistö, lääkehoito, poikkeamien käsittely ja vuosikellon mukaiset tehtävät. 

Omavalvontaindeksi vuoden 2023 viimeisellä vuosineljänneksellä oli 89,9/100 (Q3 90,1). 

Poikkeamat Q4 

Havaittujen puutteiden ja epäkohtien tunnistamiseksi ja korjaamiseksi seuraamme yksiköiden poikkeamaraportointia. Yksiköt raportoivat poikkeamista toiminnanohjausjärjestelmään, jonka jälkeen ne käsitellään yksikkö- ja palvelulinjakohtaisesti. 

Neljännellä vuosineljänneksellä poikkeamia kirjattiin yhteensä 759 kappaletta (Q3 746). Suoraan asiakkaiden hoitotyöhön liittyviä vakavia (luokka 4-5) poikkeamia oli 0,88 (Q3 0,73) kappaletta tuhatta hoitovuorokautta kohden.  

Lääkehoidon vakavia poikkeamia kirjattiin Q4:lla 0,09 kappaletta (Q3 0,17) tuhatta hoitovuorokautta kohden liittyen lääkkeiden säilytykseen ja jakeluun.