Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

Familar Elo

Familar Elo valmistui Kouvolaan keväällä 2024.

Familar Elossa on kaksi 7-paikkaista asuinyksikköä, jotka tarjoavat ympärivuorokautista hoitoa ja kuntoutusta sijaishuollon tarpeessa oleville nuorille.

Familar Veturi
20231208_081648
Familar Elo
Familar Elo2
Familar Elo3
Familar Elo6
Familar Elo7
Familar Elo8
previous arrow
next arrow

Yleisesittely

Familar Elon toimintayksikkö tarjoaa erityistason lastensuojelun sijaishuollon laitoshoitoa päihteillä oireileville nuorille. Asiakkaiden ikä on noin 13 ikävuodesta 17 ikävuoteen (sijaishuolto). Kuntouttavan päihdetyön sisältöön kuuluvat päihdekatkaisu ja -kuntoutus, päivätoiminta (koulunkäynnin mahdollisuus), perhetyö sekä lääkäripalvelut (konsultoiva lääkäri Mirja Huotari). Toimintamallissa painotetaan yhteisöllisiä ja voimavarakeskeisiä toimintatapoja. Päihdekuntoutus toteutetaan kriisityön menetelmin, ratkaisukeskeisyytenä, sekä voimavarakeskeisinä työotteina. Menetelminä käytämme tiivistä omaohjaajuutta, kriisityötä, traumainformoitua työotetta, sekä luottamuksellista kohtaamista. Työntekijät koulutetaan traumainformoituun työhön.

Familar Elon toimintayksikössä on kaksi samanlaista asuinyksikköä Reitti ja Steissi, joissa tehdään arviointi- ja vastaanottoa, sekä pidempi aikaista kuntoutusta sitä tarvitseville. Sijoituksen alussa arvioimme nuoren tilannetta hyvin yksilöllisesti ja teemme tarvekartoitusta nuoren tilanteeseen. Tässä ovat tukena moniammatillisen työyhteisö, viranomaisverkosto, sekä tarvittavat muut verkostot läheisiä unohtamatta. Nuoren tarpeen vaatiessa voimme jatkaa nuoren kanssa työskentelyä pidempi jaksoisesti hänen itsenäistymiseensä saakka. Familar Eloon saapuvat nuoren tulevat koko Suomen alueelta kiireellisesti sijoitettuina, tai huostaanotettuina.

Toiminta-ajatus

Asiakkaiden fyysisen, psyykkisen, kognitiivisen ja sosiaalisen toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen on lähtökohta arjen työskentelyssä. Familar Elon toimintayksikkö on vahvan päihdeosaamisen yksikkö, joka toimii tiiviissä yhteistyössä Kymen hyvinvointialueen viranomaisten kanssa. Yksikössä hoidetaan päihteillä oireilevia nuoria, joiden taustalla on traumaattisia kokemuksia ja kiintymyssuhteen vaurioita. Hoidon, kasvatuksen ja kuntoutuksen viitekehys perustuu kriisityöhön, sekä päihdetyön osaamiseen.

Familar Elon toimintayksikön arjessa ja osaamisessa korostuu hoidollinen, kasvattava ja kuntouttava työskentely. Erilaisia menetelmiä ja ratkaisuja käytetään joustavasti kunkin asiakkaan yksilölliset lähtökohdat ja tarpeet huomioiden. Uskomme perushoitoon ja huolenpitoon, aitoon välittämiseen ja näiden merkitykseen hoidossa, kasvatuksessa ja kuntoutuksessa. Hoitava arki pitää sisällään juuri perustarpeista huolehtimisen; arjen struktuuri ja turvalliset rajat tukevat arkea ja tuovat ennakoitavuutta sekä lisäävät turvallisuuden tunnetta. Tehdään ja koetaan asioita yhdessä, ollaan vuorovaikutuksessa ja aikuinen on aidosti läsnä nuorille. Jokaiselle nuorelle laaditaan oma päivä- tai viikkosuunnitelma/ohjelma arjen tueksi.

Omaohjaajatyöskentely on keskeisessä asemassa työskentelyssä. Vuorovaikutus –ja kiintymyssuhde näkökulmia korostetaan. Vuorovaikutusta harjoitellaan ja omaohjaajasuhteen syntymiseksi käytetään erilaisia menetelmiä. Omaohjaaja toimii nuoren äänenä ja edun huomioon ottajana. Omaohjaajatyöskentelyyn kuuluvat ennalta sovitut omaohjaaja-ajat, jolloin nuorella on mahdollisuus jakamattomaan aikuisen huomioon. Keskusteluapua saatavilla arjessa kaikilta ohjaajilta ja keskustelun merkitystä korostetaan asiakkaiden erilaisten tunnetilojen purkuun. Keskusteluissa pyritään löytämään toimintatapoja, joilla voi henkisiä voimavaroja nostaa sekä ahdistusta ja psyykkistä kuormitusta vähentää. Yhdessä asetetaan tavoitteita ja etsitään niihin joustavia ratkaisuja.

Yksikön arjessa toiminnallisuutta korostetaan. Koulunkäynnin, mielekkään tekemisen ja arjen ylläpito toiminnan kautta ensisijaista. Liikuntaa ja vapaa-ajan erilaisia toimia korostetaan. Pieniä kodin töitä kuuluu jokaisen asiakkaan arkeen ja pienistä erillisistä työtoimista on mahdollisuus ansaita myös taskurahaa. Toiminnan ja tekemisen kautta ohjaaminen psyykkisen olotilan helpottamiseksi on yksi toimintamme kulmakivistä.

Yhteisöllisyys yksikössämme muodostuu kodinomaisesta ilmapiiristä, johon nuori voi kokea kuuluvansa. Yhteisöllisyyttä tuetaan yhteisökokouksin, sekä yhteisten tapahtumien ja retkien lähtökohdista. Toisen huomioon ottamista harjoitellaan myös yhteisössä. Yhteisöllisyys on aina aikuisvetoista, sekä nuoren oman osallisuuden lisäämistä.  Sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutuksen eri merkityksiä harjoitellaan tutussa ja turvallisessa omassa lähiympäristössä. Erilaiset ryhmätoiminnot, kuten kädentaidot-, liikunta-, tai itsenäistyvien ryhmä ovat myös osa yhteisöllistä toimintaa.

Perheen kanssa tehtävää työtä toteutetaan yksikössä tarvekeskeisesti, sekä yhdessä sovittujen tavoitteiden mukaan. Perheitä tavataan säännöllisesti, otetaan mukaan hoito- ja kasvatussuunnitelman laadintaan ja tuetaan yhteydenpitoon. Käytössä olevia menetelmiä: Esim. elämänviiva, sukupuu, verkostokartat, haastattelupohjat, keskustelu, perheen tuki, perheenjäsenet voivat tavata toisiaan sovitusti omassa rauhassa Anjalassa sijaitsevassa perheasunnossa. Perhetyön toteutuksessa ovat mukana omaohjaajat yhteistyössä perhetyön koordinaattorin kanssa. Omaohjaajien yhteydenpito perheisiin on viikoittaista.

Yksiköstä tehdään lisäksi tiivistä yhteistyötä Kymen hyvinvointialueen lapsi- nuorisopsykiatrian poliklinikoidenkanssa, jonne nuorelle luodaan tarvittaessa hoitokontakti.

Arki meillä

Pidämme yllä arjen struktuuria päivä- ja viikko-ohjelmalla. Tämä luo perusedellytykset kasvulle ja kehitykselle jokaisen nuoren osalta. Struktuurimme ymmärtää yksilölliset erot ja jokaista yksilöä kohdataan arjessa hänen henkilökohtaisten kykyjensä mukaan. Emme tee väliintuloa nuoren ja päihteiden välille, vaan mukaantulon nuoren ja hänen läheistensä elämään. Elämme arkea avoimessa dialogissa, jossa tunteet ovat sallittuja. Pidämme yllä arjen peruselementtejä syömisestä nukkumiseen. Jokaisella nuorella on henkilökohtainen hoito- ja kasvatussuunnitelma, jonka pohjalta jaamme arjen tavoitteita käytännön asioiksi. On tärkeää löytää yhteiset tavoitteet, sekä päivämäärät arjen motivoinnin lisäämiseksi. Familar Elossa emme salli päihteitä, emmekä väkivaltaa.

Koulunkäynti

Päivätoiminnassa opetusta pyritään järjestämään perusopetuslain mukaisesti yhteistyössä kantakoulujen tai Kouvolan koululaitosten kanssa. Koulun on tarkoitus toimia tiiviissä yhteistyössä muun kasvatus- ja hoitotyön kanssa.

Familar Elossa on hyvät ja toimivat kontaktit alueen kouluihin sekä muihin toimijoihin. Pyrimme saamaan aikaan nuorta tukevan kokonaisuuden hänen voimavaransa ja kuntoutuksellisen tarpeen huomioiden. Opintoihin liittyvät tavoitteet huomioidaan myös asiakassuunnitelmassa. Asiakkaan tullessa sijoitukseen Familar Eloon, selvitämme nuoren kouluhistoriaa ja opintojen tilaa yhteistyössä huoltajien, sosiaalityöntekijän sekä aiempien oppilaitosten kanssa. Yhteistyössä arvioidaan asiakkaan tarvetta opintojen suhteen sekä laaditaan suunnitelma, miten asiakas saa peruskoulua tai toisen asteen opintoja suoritettua Familar Elosta käsin.

Kiireellisesti sijoitettujen peruskoulua ja toisen asteen opintoja suorittavien asiakkaiden koulunkäynti pyritään järjestämään yhteistyössä sen koulun kanssa, jossa asiakas on kirjoilla sijoitukseen tullessaan. Käytännössä se toteutuu niin, että asiakkaan kantakoulu järjestää asiakkaalle opinnot etänä/itsenäisinä suorituksina tehtäväpaketeilla. Ohjaajat ja päivätoiminnan koordinaattori tukevat asiakasta opinnoissa. Peruskoulua suorittaville huostaanotetuille asiakkaille järjestetään Kouvolan Kaupungin kasvun ja tuen toimesta koulunkäyntikyvyn arvio. Arvion perusteella asiakas sijoittuu Kouvolan Kaupungin sisällä mahdollisten tarpeidensa mukaisesti joko normaaliopetukseen, pienryhmään tai Jopo-luokalle. 17 vuotta täyttäneet siirtyvät opiskelemaan Kouvolan iltalukiolle tiivistettyä aikuisten perusopetuksen oppimäärää, yleensä suorittamaan jo päättövaihetta.

Jos asiakkaan tilanne sitä vaatii, niin on mahdollista jäädä opiskelemaan Familar Elon luokkatiloihin. Tällöin kantakouluna toimii Kymintehtaan koulu. Opetuksesta vastaa kantakoulu ja opetuksen ohjaamisesta ovat vastuussa yksikön ohjaajat/päivätoiminnan koordinaattori. Erityisopettajaa käytetään huostaanotettujen pidempiaikaisesti sijoitettujen lasten peruskouluopinnoissa.

Huostaanotetut toisen asteen opiskelijat voivat hakeutua opiskelemaan Kouvolan alueen ammattikouluihin sekä lukioihin. Erityistä vaativaa tukea tarvitsevat oppilaat voivat hakeutua Kiipulan erityisammattiopistoon. Kiipulan erityisammattiopiston kautta on myös mahdollista hakeutua suorittamaan tutkintoa työskentelemällä Kouvolan ote-työpajoilla.

Kouluihin ei kerrota muuta, kuin koulunkäyntiin liittyviä seikkoja. Oppilaille laaditaan HOKS eli henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma sen koulun kanssa, jossa opiskelija on kirjoilla. Suunnitelmaa päivitetään tarpeen mukaan. HOKSissa määritellään oppilaan tarvitsemat resurssit, kasvun ja tuen seuranta, yksilöllistetyt oppiaineet sekä mahdolliset muut tukitoimet. HOKSia varten selvitetään oppilaan kyvyt ja tarpeet sekä tarvittavien tukitoimien ja tukijärjestelyiden järjestäminen opetuksessa. HOKSin laatimiseen osallistuvat moniammatillisessa yhteistyössä oppilaan kanssa työskentelevät henkilöt koulusta sekä sijoituspaikasta sekä mahdollisuuksien mukaan myös huoltajat. Lisäksi voidaan tarpeen mukaan pyytää mukaan muita asiakkaan verkostoja.

Mikäli asiakas ei pysty käymään koulua akuutin päihteidenkäytön tai psyykkisen voinnin vuoksi, hänelle haetaan tarpeen mukaan sairauslomaa ja/tai opintojen keskeytystä. Pidempään jatkuvan poissaolon vuoksi toisen asteen opinnoissa on tärkeää saada keskeytettyä opinnot, ettei maksuton opiskeluaika kulu tai opiskelija menetä opiskelupaikkaansa. Opintoja voidaan kuitenkin koulun kanssa sopimalla jatkaa kevennetysti. Lisäksi oppilaalle voidaan lääkärin lausunnolla hakea myös oppivelvollisuuden keskeyttämistä määräajaksi. Asiakkaille pyritään järjestämään hänen voimavarojensa ja mielenkiinnon kohteidensa mukaisesti aktivoivaa toimintaa päivään arkirytmin tukemiseksi.

Tilat ja ympäristö


Familar Elon toimintayksikkö sijaitsee Kuusankosken Mäyränkorvessa Kouvolassa. Familar Elossa tilat kahdelle asuinyksikölle, joissa kummassakin on 7 asiakaspaikkaa. Asuinyksiköt ovat omia tilojaan, ja kumpaankin asuinyksikköön on oma sisäänkäynti. Tilat on suunniteltu yhdessä alan ammattilaisten kanssa kestävän kehityksen, ympäristöystävällisyyden, viihtyisyyden, sekä toimivan sisustussuunnittelun aikaansaamiseksi. Suunnittelussa on otettu huomioon paloturvallisuuden lakisääteisyys, sekä energiatehokkuus. Kiinteistössä on maalämpö, sekä varaukset aurinkopaneeleihin.

Asuinyksiköissä on jokaiselle nuorelle oma huone. Huoneet on suunniteltu viihtyisiksi, sekä turvallisiksi. Huoneissa on kaapisto, työpöytä, tuoli, sänky, lamppu, kello, pimennysverhot, sekä matto. Lisäksi nuori voi sisustaa huonettaan haluamallaan tavalla. Asuinyksikössä on kolme WC-tilaa, josta yhdestä löytyy pesutorni. Oleskelutilat ovat sävyiltään rauhallisia ja kuin luotu rauhoittamaan mieltä toipumisen aikana. Iso sohva, oleskelutuolit ja viihdekeskus luovat puitteet rauhoittumiseen. Keittiöt avautuu oleskelutilaan avoimena ratkaisuna, josta löytyvät ruokakomero erillisenä huoneena, sekä lukittavat kaapit turvallisuuden takaamiseksi. Käytäviltä löytyy luonnonaiheisia vaneritauluja, sekä viherkasveja luomaan kodikasta tunnelmaa. Kummallakin asuinyksiköllä on oma terassi, johon tulevat kalusteet ja grillauspaikat. Pihalla sijaitsee pelikenttä koripallotelineineen, joka mahdollistaa monenlaisen pelaamisen ja toiminnan. Pihavarastosta löytyvät harrastusvälineet. Lisäksi pihalla on oma pyöräkatos, sekä parkkipaikat kymmenelle autolle. Piha-alueelle tulee viheristutuksia, sekä niitty, jonka annetaan kasvaa vapaasti talon toisella seinustalla.

Familar Elo sijaitsee lähellä kaikkia tärkeitä palveluita. Niverinmäen luonnonpuisto alkaa 500 metrin päästä toimintayksiköstä. Ratamon terveyskeskus sijaitsee 4 kilometrin päässä. Iso ostoskeskus sijaitsee yhden kilometrin päässä. Yhteistyö-kuntosali, sekä muut harrastusmahdollisuudet sijaitsevat lähes kaikki kolmen kilometrin säteellä yksiköstä. Kouvolan asemalle on matkaa noin neljä kilometriä. Julkinen liikenne on aktiivista jokaiseen suuntaan yksiköstä.

Harrastusmahdollisuudet

Nuoria tuetaan kaikkeen erilaiseen harrastamiseen. Familar Elon yhteistyökumppaneita harrastuksien suhteen on mm. kuntosali, kiipeily, sulkapallo, keilailu ja paini. Tämä ei sulje pois muitakin harrastusmahdollisuuksia. Nuorille tarjotaan vaihtoehtoja omien mieltymysten mukaan. Olemme käyneet paljon mm. retkeilemässä, sekä katsomassa erilaisia pelejä. 

Henkilökunta

Familar Elon henkilöstö koostuu moniammatillisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutuksen saaneista työntekijöistä.

Henkilöstörakenne:
Hoitosuhdeluku on yksikössä 1.57. Toimintayksikössä on vähintään 4 sosionomia, sekä 10 AMK- tutkinnollista.
2 vastaavaa ohjaajaa (molemmilla osastoilla oma vastaava ohjaaja)
2 tiimin vetäjää kummallakin osastolla
22 vakituista sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaista. Tutkintoina; sosionomi AMK, sairaanhoitaja AMK, fysioterapeutti AMK, yhteisöpedagogi AMK, lähihoitaja, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja.

Yksikönjohtaja: Ville-Perttu Kohonen